СБУ розкрила подробиці затримання підозрюваного у піратстві українця

СБУ розкрила подробиці затримання підозрюваного у піратстві українця

Фото
Укрінформ
Особою, яка захопила судно в Індійському океані й вимагала викуп за його звільнення, виявився житель Миколаївської області.

Ці деталі оприлюднило СБУ на сайті, передає Укрінформ.

СБУ затримала «першого офіційного пірата» в історії України / Фото: СБУ

Зокрема, українець влаштувався у міжнародну компанію, яка займається охороною комерційних суден від піратів. Однак замість того, щоб охороняти човен, чоловік сам захопив його.

В СБУ поінформували, що, погрожуючи зброєю капітану корабля, зловмисник заявив команді, що він вимагає зміни курсу судна та грошову винагороду у $500 тис. Почалися перемовини із менеджерами компанії судновласника, які тривали 4 дні.

Читайте також: СБУ викликала міністра оборони Росії для проведення слідчих дій

Представникам судноплавної компанії вдалося вмовили пірата здати зброю та розблокувати човен за $6 тис.

Але коли зловмисник повернувся на плавучу базу охоронної компанії, він захопив її арсенал і почав нові перемовини. Цього разу вимагав $100 тисяч – інакше погрожував викинути всю зброю за борт.

Компанія відмовилася виплачувати викуп. Зловмисник встиг викинути частину зброї, а потім його зупинили силою. Оскільки події відбувалися у відкритому морі, то його неможливо було притягнути до відповідальності (на нейтральні води не поширюється юрисдикція жодної держави).

Читайте також: В Україні розслідують дії колишніх СБУшників, які катували українця в окупованому Криму

Пірата вдалося затримати уже в Україні. В ході спецоперації співробітників СБУ зловмисника викрили у Миколаєві. З часу приїзду на Батьківщину він декілька разів міняв паспорти і місця проживання, зазначили у спецслужбі.

Як повідомлялося, затриманому за піратство українцю оголосили підозру за ч. 1 ст. 446 Кримінального кодексу України, а саме: застосуванні насильства, пограбуванні або інших ворожих дій щодо екіпажу морського судна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-