Більшість українців мігрують не через низьку зарплату – Лібанова

Більшість українців мігрують не через низьку зарплату – Лібанова

Укрінформ
Головним чинником міграції є нерівність у різних сферах між країнами, й українці здебільшого виїжджають не тільки задля отримання вищих заробітних плат, а через відсутність бачення кращого майбутнього держави.

Про це розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова на форумі «Україна 30. Трудові ресурси», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Головним чинником міграції є нерівність, нерівність між країнами, між регіонами. Людина, яка приймає рішення їхати кудись, не важливо: із села до Києва чи з села до Німеччини, Польщі, вона впевнена, що там, куди вона поїде, їй буде краще. І це "краще" стосується не тільки заробітної плати", - сказала Лібанова.

Читайте також: Посол пояснив, чому скорочується чисельність українських мігрантів у Португалії

Науковиця підкреслила, що якби все вимірювалося лише грошима, можна було б проблему міграції вирішити, але досі жодній країні світу не вдалося цього зробити ані щодо еміграції, ані щодо імміграції.

"Я не згодна з тим, що більшість наших людей їде через низьку зарплату. Вони так говорять, а коли починаєш з ними серйозне, глибинне інтерв'ю проводити, то розумієш, що люди їдуть тому, що вони не бачать не просто своєї долі в цій країні, вони не бачать майбутнього України, вони не бачать того, що Україна буде такою країною, як, скажімо, Польща чи Чехія", - зазначила Лібанова.

Читайте також: Польща змінила роботу агенцій працевлаштування і пунктів вакцинації заробітчан

У цьому контексті вона висловила думку, що для того, аби повернути людей з-за кордону чи переконати їх не їхати, потрібно запевнити, що у нас буде світле майбутнє, що "є світло в кінці тунелю, ми рухаємось у тому напрямі, в якому це потрібно".

Водночас очільниця інституту наголосила, що пропозиції щодо надання мігрантам певних преференцій можуть збільшити нерівність між громадянами.

"Так не можна. Не можна людей, громадян України ділити на дві групи - рівних і більш рівних. Це дуже небезпечна пастка, у яку ми можемо потрапити, якщо реалізуємо всі ці пропозиції", - переконана Лібанова.

Вона наголосила, що міграція є невід'ємною частиною глобалізації, її ознакою, яку треба прийняти як "даність".

Читайте також: Найдоступнішим для українців ринком праці в Європи залишилась Польща

"Я дуже не люблю дощ, але я прекрасно розумію, що взимку і восени від цього нікуди не дінешся, тому я беру парасолю з собою. Тому закликаю всіх, щоб ми перестали лякати один одного словом "міграція". Давайте приймати це як даність, як те, що, як ковід, нас супроводжуватиме все наше майбутнє. Давайте вчитися облаштовувати нашу реальність з урахуванням цієї багатомільйонної міграції, тому що вона є і буде", - відзначила науковиця.

Лібанова підкреслила, що потрібно налагоджувати і підтримувати зв'язки з українськими мігрантами за кордоном, вчити дітей української мови, української історії, доводити їм, що Україна їх любить і чекає на їх повернення.

Вона нагадала, що міграція, зокрема, еміграція в Україні була поширена і раніше, у тому числі в часи СРСР, коли українці їхали на різні "комуністичні будівництва" чи коли найкращі українські фахівці виїздили в Росію - Москву та Ленінград.

"Ми завжди були країною і нацією емігрантів, давайте це зрозуміємо. Ми ж вижили, те пережили, яка різниця Україні, де працює людина - в Росії, Польщі чи в Німеччині, і те і те - закордоном і навіть тоді було закордон, бо було за межами України", - пояснила експерт.

Як повідомлялося, раніше перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко заявив, що Україна є лідером у Європі за кількістю працездатного населення, яке працює за кордоном.

За його даними, точну кількість громадян, які не знайшли себе в Україні і вирушили “шукати щастя” за її межами, підрахувати неможливо, орієнтовно йдеться про 2-3 мільйони українців щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-