Освітній омбудсмен заявляє, що вимагати шкільну форму — незаконно

Освітній омбудсмен заявляє, що вимагати шкільну форму — незаконно

Укрінформ
Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною, заявляє освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Про це він сказав на презентації результатів дослідження "Пояснити 30%: Як українці оцінюють освіту та вступ в умовах пандемії", яке відбулося в Укрінформі.

“За законом про освіту, про повну загальну середню освіту, будь-які рішення органів батьківського самоврядування не є обов’язковими, тобто батьки можуть їх виконувати, якщо вони з ними погоджуються. Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною. Я б просив керівників закладів освіти припинити самоуправство і вимагати від дітей одягати те, що їм не подобається. Це вимога абсолютно незаконна за визначенням. Звісно, шкільний одяг має бути зручним, по сезону, і відповідати можливостям родини. Виставляти будь-які вимоги є неправильним і незаконним”, - сказав Горбачов.

Читайте також: Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

Як додала на прес-конференції заступниця міністра освіти та науки Любомира Мандзій, вимога шкільної форми може бути в окремому закладі освіти, і рішення про це приймається спільно з батьками.

“Вимоги МОН про те, що всі діти мають ходити виключно в конкретній шкільній формі, конкретного виробника, немає точно. Батьки також є учасниками освітнього процесу. Так чи інакше, це має бути спільне рішення всіх учасників освітнього процесу закладів освіти. На рівні закладу освіти приймається рішення”, - сказала Мандзій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-