На окупованому сході в полоні та за ґратами тримають 292 українців - Денісова

На окупованому сході в полоні та за ґратами тримають 292 українців - Денісова

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що кількість незаконно ув’язнених та полонених громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей постійно зростає.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила у Телеграмі.

Як ідеться в повідомленні, омбудсмен зустрілася з новопризначеним координатором гуманітарної підгрупи ТКГ від ОБСЄ Шарлоттою Реландер.

«Поділилася попереднім досвідом взаємодії з представниками ОБСЄ в Тристоронній контактній групі та наголосила на тому, що кількість незаконно ув’язнених та полонених громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей постійно зростає. У порівнянні з серпнем 2020 року вона збільшилась на 57 осіб (з 235 до 292). Ще 258 людей вважаються зниклими безвісти», - заявила Денісова.

За її словами, наші громадяни піддаються тортурам та нелюдському поводженню, внаслідок чого стан їхнього здоров’я невпинно погіршується.

Читайте також: Відчуйте різницю: кого віддає Україна, щоб визволити з полону своїх

«Обмін у форматі «всіх на всіх» відповідно до Мінських домовленостей загальмований російською стороною», - додала омбудсмен.

Вона також зауважила, що залишається складною і ситуація щодо переведення засуджених осіб, які до початку російської окупації були затримані або засуджені в Донецькій та Луганській областях.

«Мною з тимчасово окупованих територій переведено 386 засуджених для подальшого відбування покарання на контрольованій Україною території, 250 з них вже звільнено. Наразі на переведення чекають ще 450 громадян України, серед них 70 - довічників. Втім, з вересня 2019 року передача засуджених з ОРДЛО не здійснюється через відсутність згоди підконтрольних РФ окупаційних адміністрації», - зазначила Денісова.

Вона також зауважила, що у судах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишаються 220 кримінальних справ відносно 235 осіб. Передача цих справ є вкрай необхідною, адже через їх відсутність, українські суди не можуть розглянути апеляційні та касаційні скарги громадян, чим порушується право на справедливий суд.

Денісова звернула увагу, що із 7 КПВВ на сході України працюють лише 2, решта - блокуються окупаційною владою.

Читайте також: У Наталії Стаценко, яку утримують бойовики у СІЗО Донецька, погіршилося здоров'я - Денісова

«Це призводить до порушення прав мешканців тимчасово окупованих територій на вільне пересування, отримання соціальних виплат та вступу до закладів вищої освіти на підконтрольній Уряду України території», - заявила вона.

Омбудсмен зазначила, що шляхом примусової паспортизації країною-окупантом вже видані понад 600 тисяч паспортів РФ. У разі незгоди отримати такий паспорт, медики, вчителі, працівники підприємств можуть залишитися без роботи.

Денісова також висловила сподівання на плідну співпрацю з Реландер на посаді координатора гуманітарної підгрупи ТКГ від ОБСЄ з метою вирішення гуманітарних питань жителів тимчасово-окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб, пошуку зниклих безвісти та негайного звільнення цивільних заручників та українських військовополонених.

Як передає Укрінформ, 28 червня Денісова заявила, що у РФ та на окупованих територіях у неволі перебуває 405 громадян України, серед яких 44 військовослужбовці та 30 жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-