Рада запровадила позачергове обслуговування осіб з інвалідністю

Рада запровадила позачергове обслуговування осіб з інвалідністю

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає позачергове обслуговування осіб з інвалідністю, їх пріоритетне право на проходження контролю в пунктах пропуску.

Відповідний законопроєкт 4113 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю" у другому читанні підтримав 341 народний депутат, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці, документ передбачає посилення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю для забезпечення їх подальшої інтеграції та зменшення ізоляції в суспільстві.

Згідно з ухваленим законом, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більш як одна особа), мають право на позачергове обслуговування в будь-яких касах, а також на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.

Читайте також: Вербовська, директорка Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації осіб з інвалідністю

Особи з інвалідністю, які прямують на лікування (за наявності відповідних документів), особи з інвалідністю першої групи та діти з інвалідністю мають право на пріоритет перед іншими особами на проходження передбачених законодавством видів контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, контрольних пунктах в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з таких територій. Разом з такими особами у пріоритетному порядку можуть слідувати особи, які їх супроводжують (не більше двох), та у разі необхідності - близькі родичі першої лінії спорідненості. У пунктах пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення та контрольних пунктах в’їзду-виїзду на тимчасово окуповані території пріоритет може надаватися при слідуванні в пішому порядку або на легковому автомобілі, за умови відсутності в транспортному засобі, в якому прямують зазначені особи, інших (крім визначених цією статтею) осіб.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Також Верховна Рада ухвалила закон про порядок забезпечення осіб з інвалідністю пристосованим до їх потреб житлом, зокрема, шляхом заміни займаних житлових приміщень у разі їх невідповідності вимогам щодо безперешкодного доступу. Відповідний закон № 3780 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю»підтримали у четвер 340 народних депутатів.

Ухваленим законодавчим актом доповнено Житловий кодекс новою статтею 421 «Заміна житла (жилих приміщень) особи з інвалідністю», внесення змін до статті 30 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Зокрема, статтею 421 «Заміна житла (жилих приміщень) особи з інвалідністю» встановлюється, що заміна житла особи з інвалідністю здійснюється відповідно до положень цього Кодексу, інших законів та нормативно-правових актів органами місцевого самоврядування шляхом: обміну житла (жилого приміщення), займаного на умовах найму; надання житла (жилого приміщення) за умови передачі займаного житла, яке перебуває у приватній власності особи з інвалідністю, у власність територіальної громади.

При цьому житло, що надається особі з інвалідністю в результаті заміни, повинно відповідати вимогам безперешкодного доступу та бути пристосованим до потреб такої особи.

Порядок заміни житла затверджується Кабінетом Міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-