Злочини проти журналістів: Венедіктова розповіла представникам ОБСЄ про розслідування

Злочини проти журналістів: Венедіктова розповіла представникам ОБСЄ про розслідування

Фото
Укрінформ
Правоохоронці розслідують 260 кримінальних проваджень за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Про це повідомила у Фейсбуці генеральний прокурор Ірина Венедіктова за підсумками зустрічі з представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марією Терезою Рібейро, передає Укрінформ.

“Наразі в Україні досудове розслідування здійснюється у 260 кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Офіс генпрокурора поінформував ОБСЄ про розслідування злочинів проти журналістів / Фото: Ірина Венедіктова

17 особам повідомлено про підозру, направлено до суду 13 обвинувальних актів, на розгляді у судах перебувають 83 кримінальних провадження цієї категорії”, - сказала вона.

Читайте також: Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь на два місяці

Венедіктова поінформувала представницю ОБСЄ, що в ОГП створено робочі та міжвідомчі робочі групи щодо протидії правопорушенням, вчиненим відносно журналістів. А також розроблено методичні рекомендації, у яких зазначено конкретний порядок дій слідчих та прокурорів на кожному етапі досудового розслідування.

“На кожному проблемному напрямі ми створюємо секторальні майданчики, де підтримуємо постійний діалог з журналістською спільнотою та громадськими об’єднаннями, НСЖУ, щоб оперативно обмінюватись інформацією та отримувати сигнали про посягання на їх безпеку. Ми систематизували цю роботу, зараз її стандартизуємо, щоб працювати за кращими практиками і, безумовно, тримаємо всі подібні випадки на контролі”, - запевнила генпрокурор.

Читайте також: Справа Гандзюк: Суд продовжив арешт Левіну і Мангеру

Зазначається, що під час зустрічі керівник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Рудь надав детальну інформацію про хід розслідування злочинів проти журналістів, які вчиняються в умовах збройного конфлікту.

Зокрема, стосовно подій на сході розслідується 15 кримінальних проваджень, де потерпілими є 38 журналістів. Крім того, 45 фактів порушення прав журналістів у Криму наразі розслідуються у 23 кримінальних провадженнях, вже притягнуто до відповідальності 13 осіб. Аналітичне повідомлення про переслідування журналістів на окупованому півострові, що мають ознаки злочинів проти людяності, вже передане Офісом генпрокурора до Міжнародного кримінального суду.

Своєю чергою керівник Департаменту у справах Майдану Олексій Донський поінформував делегацію ОБСЄ про розслідування фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності під час масових протестів у 2013-2014 роках, зокрема результати досудового розслідування у справах про вбивства журналістів В’ячеслава Веремія та Василя Сергієнка.

“Заступник керівника Департаменту нагляду за додержанням законів Нацполіцією Олег Пелепюк розповів про найгучніші справи щодо вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета та Олеся Бузини”, - додала Венедіктова.

Читайте також: Одеський апеляційний суд виправдав соратника Стерненка

Вона зазначила, що за словами представниці ОБСЄ, розслідування злочинів відносно представників медіа є важливим сигналом як всередині України, так і за її межами про те, що журналісти можуть бути захищені від таких злочинів і що їх винуватці будуть покарані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-