Стефанишина пояснила, чому закон про медичний канабіс — це не про наркотики

Стефанишина пояснила, чому закон про медичний канабіс — це не про наркотики

Укрінформ
Ліки на основі медичного канабісу дозволять пацієнтам з онкозахворюваннями, епілепсією, ПТРС, паркінсонізмом або іншими неврологічними розладами підтримувати якість свого життя на прийнятному рівні, і це не має нічого спільного з ринком наркотиків.

Про це в коментарі Укрінформу сказала народна депутатка Ольга Стефанишина стосовно законопроєкту № 5596 про медичний канабіс, який Рада не змогла ухвалити 13 липня.

“Цей законопроєкт про ліки на основі медичного канабісу нічого спільного з ринком наркотиків не має. Ми говоримо зараз про ліки у формі олії, пігулок, які використовують важкохворі пацієнти. Це онкохворі, це пацієнти з хворобою Альцгеймера, хворобою Паркінсона, з епілепсією. Це паліативні пацієнти, ветерани з ПТРС. Всім цим хворим потрібні такі ліки, і їх понад 2 млн”, - наголосила Стефанишина.

Читайте також: Радуцький сказав, скільки можуть коштувати ліки з медичного канабісу

За її словами, у таких хворих ліки на основі медичного канабісу зменшують біль, зменшують судоми. Як приклад, вона навела історію маленької пацієнтки Софії, яка має діагноз епілепсія, і якій був присвячений цей проєкт закону

"Вона мала судоми протягом години, до того як мама почала давати їй ліки на основі медичного канабісу. Коли вона почала приймати ці ліки, тривалість судом зменшилася до хвилини. Така дія цих препаратів допомагає пацієнтам нормально жити. Але, наприклад, мама Софійки завозить ці препарати нелегально з-за кордону. Була ситуація, коли кордон через COVID-19 були перекриті і вони не змогли привезти їх, у Софійки знов повернулися важкі симптоми", - розповіла Стефанишина.

Читайте також: Рада провалила закон про канабіс через вплив «чорного ринку» — експерт

Вона додала, що вже понад 60 країн світу визнали ліки на основі медичного канабісу ефективним лікувальним засобом, серед них США, Канада, Австрія, Німеччина.

Водночас, за її словами, цим законопроєктом планувалося дозволити як ввезення, так і виробництво таких ліків на території України. Це мало б надати більший доступ до них, можливість купувати їх дешевше, оскільки українське виробництво, на переконання Стефанишиної, буде дешевшим, ніж ввезення препаратів з-за кордону. Крім того, це певні інвестиції у виробництво, робочі місця для громадян.

Читайте також: Доопрацьований законопроєкт про легалізацію медичного канабісу може з’явитися в Раді восени

За словами депутатки, законопроєктом пропонувалося і регулювання цієї діяльності.

"По перше, вся діяльність, яка стосується вирощування, переробки, виробництва ліків, продажу в аптеках буде суворо ліцензована українським законодавством і контрольована профільними міністерствами. Ці ліки мають видаватися за суворим рецептом. В Україні є низка ліків, які видаються за суворим рецептом, які мають в складі наркотичні речовини, такі як морфін, тобто такий досвід є вже досить давно", - наголосила Стефанішина.

Окрім цього, пропонувалася видача ліків на основі медичного канабісу за електронним рецептом, який дозволив б краще простежувати рух препарату, та продаж таких ліків в аптеках, які мають відповідну ліцензію.

Важливою частиною законопроєкту, за словами Стефанішиної, є регулювання обігу конопель в науковій та науково-технічній діяльності.

"Науково-дослідні установи зможуть вивчати цю рослину, ії дію, вести інноваційні розробки, в тому числі в галузі виробництва ліків", - сказал вона.

В той же час, зауважила Стефанишина, суспільство, ЗМІ підтримують необхідність законодавчо врегулювати споживання ліків на основі медичного канабісу, втім в самому парламенті немає розуміння важливості цієї теми.

"Я бачу наскільки суспільство цю тему підтримує, засоби масової інфомації давно зрозуміли, що це не наркотики, а ліки. Коли я все це чую, а потім чую що з трибуни ВР говорять депутати, мені здається, що вони застрягли в машині часу, тому що це реально якесь середньовіччя, говорять тези в першу чергу Російської Федерації, яка всіляко блокує будь-які позитивні зміни в нашій країні, а аргументів майже немає, крім того, що маніпулюють тезою, що це не ліки , а наркотики", - зауважила Стефанишина.

Вона додала, що в серпні планується провести роз'яснювальну роботу серед народних обранців стосовно важливості такої законодавчої ініціативи, у вересні доопрацьований законопроєкт буде зареєстрований повторно.

"Ми витратимо серпень на роз'яснювальну роботу серед депутатів. Думаю, пацієнтські організації допоможуть депутатам зрозуміти, і з вересня приступимо до реєстрації нового законопроєкту. Не було ніяких зауважень ( до законопроєкту - ред.), а суцільний популізм, або не розібралися в темі, або не читали закон", - сказала народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні у вівторок, 13 липня, повернула на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи законопроєкт №5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності”, який передбачає легалізацію медичного канабісу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-