У Верховному Суді роз'яснили своє рішення за позовом Тупицького

У Верховному Суді роз'яснили своє рішення за позовом Тупицького

Укрінформ
У Верховному Суді роз'яснили рішення за позовом судді КС Олександра Тупицького, заявивши, що Президент не має повноважень не має повноважень звільняти суддю Конституційного Суду.

Про це йдеться у рішенні Касаційного адмінсуду Верховного Суду, інформує пресслужба суду.

“Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив позов Олександра Тупицького до Президента України, визнав протиправним та скасував Указ Президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» в частині скасування Указу Президента України від 14 травня 2013 року № 256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у своєму рішенні ВС роз’яснив, що Президент України при вирішенні питань утворення, формування органів державної влади та унормування їхньої діяльності зобов’язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, як це встановлено ст. 19 Основного Закону України.

Читайте також: На рішення Верховного Суду щодо Тупицького буде подана апеляція - ОП

“Підстави і порядок звільнення судді Конституційного суду України визначені у ст. 149-1 Конституції України і ст. 20 Закону України "Про Конституційний Суд України". Реалізація повноважень Президента України стосовно формування складу Конституційного Суду України здійснюється виключно шляхом видання Указів про призначення суддів Конституційного Суду України. Іншого способу реалізації Президентом України конституційних повноважень, пов’язаних із формуванням Конституційного Суду України, зокрема шляхом скасування раніше виданих актів з кадрових питань (у конкретному випадку щодо призначення судді Конституційного Суду України на цю посаду), Основним Законом України не передбачено”, - вказують у суді.

При цьому, ухвалюючи дане рішення, колегія суддів розцінила необґрунтованими посилання відповідача на норми п. 17 ч. 1 ст. 106 Конституції як на правову підставу для підписання спірного указу, “оскільки зазначені положення Основного Закону жодним чином не регламентують відносин стосовно формування складу Конституційного Суду України, а визначають повноваження Президента України щодо здійснення керівництва у сферах національної безпеки та оборони держави і кадрових військових питань, які належать до його відання”.

“Як зазначено в оскаржуваному Указі та підтверджено поясненнями представника відповідача в судовому засіданні, основним мотивом для видання спірного Указу слугувало те, що позивач та деякі інші судді Конституційного Суду України голосували за рішення цього суду від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020, ухвалення якого мало наслідком втрату чинності рядом норм антикорупційного законодавства та призвело до дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, дискредитації нашої держави на міжнародній арені.

Читайте також: Тупицький витратив на юридичні послуги більш як 270 тисяч

Проте колегія суддів, не вдаючись до оцінки та аналізу вказаного вище рішення Конституційного Суду України, відзначає, що видання Президентом України на цій підставі акта про скасування указу щодо призначення особи на посаду судді Конституційного Суду України є порушенням встановлених Конституцією і законами України гарантій незалежності та недоторканності судді Конституційного Суду України, якого не може бути притягнуто до відповідальності за голосування у зв’язку з ухваленням Судом рішень і надання ним висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку”, - вказують у ВС.

Наголошується, що дане рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Як повідомляв Укрінформ, 14 липня Касаційний адмінсуд у складі ВС визнав незаконним указ Президента Володимира Зеленського від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Президент 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення ще на один місяць.

Тупицький оскаржив укази про своє відсторонення у ВС.

27 березня Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський зазначив, що це зроблено за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Обоє звільнених суддів оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-