У МКІП закликають молодь переходити в інтернеті на українську

У МКІП закликають молодь переходити в інтернеті на українську

Укрінформ
Будь-який пошуковий запит людини на певний продукт має бути реалізований україномовною пропозицією.

Про це сказав перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Гуманітарна політика», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Будь-який пошуковий запит, необов'язково в Гуглі чи інтернеті, взагалі пошук молодої людини якогось продукту, щоб він був реалізований україномовною пропозицією. Коли ми шукаємо якийсь фільм в інтернеті, він має бути представлений або мовою оригіналу, а ще краще українською мовою в перекладі або хоча б в субтитруванні", - сказав Карандєєв.

Він зазначив, що потрібно робити все для того, щоб частка використання української мови ставала більшою, і не важливо навіть де саме, чи то вдома, чи то в публічному просторі. За його словами, розробляючи Національну програму щодо популяризації української мови акцент робитиметься на дітях і молоді.

Читайте також: КСУ визнав конституційним закон про мову - джерело

"Як з ними працювати? Звичайно, українська мова в школі, українська мова в родині, українська мова в системі позашкільного виховання. Але є проблема використання української мови в позашкільній неконтрольованій державою сфері... Дитина далеко не завжди навчаючись в українській школі, живучи в Україні, і навіть вдома в україномовному середовищі використовує українську мову ", - сказав Карандєєв.

Читайте також: Кремінь нагадав, які норми мовного закону запрацюють із 16 липня

Він зазначив, що так відбувається саме тому, що той інформаційний продукт, який діти і молодь обговорюють між собою, приходить до них іншою мовою, здебільшого російською. Тому, за його словами, потрібно збільшувати кількість україномовного продукту, який буде цікавити дітей та молодь.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-