КСУ визнав конституційним закон про мову - джерело

КСУ визнав конституційним закон про мову - джерело

Укрінформ
Велика палата Конституційного суду визнала конституційним закон про мову.
Про це повідомило Укрінформу обізнане джерело в суді.

"Велика палата визнала конституційним закон про мову", - сказав співрозмовник агентства.

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання суду в середу.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Читайте також: Президент вважає, що українська мова зараз повністю захищена

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Закон про мову оскаржується у Конституційному суді. 21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону.

Читайте також: Кремінь: Кілька років жодних змін у закон про мову вносити не можна

7 липня 2020 року Велика палата КСУ розпочала розгляд справи про конституційність закону про мову.

Один з авторів подання, народний депутат 7-8-го скликань від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков на засіданні заявив, що закон був ухвалений із порушенням процедури, а також, нібито, дискримінує нацменшини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-