В Україні провели трансплантацію серця та нирок трьом пацієнтам від одного донора

В Україні провели трансплантацію серця та нирок трьом пацієнтам від одного донора

Укрінформ
В Україні відбулась успішна трансплантація серця та нирок трьом пацієнтам від одного донора.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"12 липня в Україні вперше було здійснено успішні трансплантації нирок двом дітям одночасно від посмертного донора. Трансплантацію серця провели дорослому пацієнтові", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що дев’ятирічні хлопчик і дівчинка, яким була проведена трансплантація нирки, до цього часу вимушені були проживати в лікарні ОХМАТДИТ, оскільки потребували діалізу.

Трансплантація стала можливою після згоди родичів на пожертвування органів донора, який помер у рівненській Центральній міській лікарні. Попри професіональні дії лікарів, в його організмі відбулися незворотні зміни і була констатована смерть головного мозку.

Після отримання згоди родичів, Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) визначила пари донор-реципієнт і почались додаткові дослідження для підтвердження імунологічної сумісності.

Читайте також: Трансплантацію органів в Україні може спростити презумпція згоди - лікар

Крім того, в рівненській лікарні за безпосередньої участі кардіотрасплантологічної команди Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова успішно відбулась операція з трансплантації серця.

У МОЗ висловили подяку Міністерству внутрішніх справ та Державній патрульній поліції за злагоджену роботу, супровід медиків і забезпечення швидкого перевезення анатомічних матеріалів.

Читайте також: В Україні підвищили тарифи на операції з трансплантації

Як повідомлялося, у бюджеті на 2021 рік на пілотний проєкт МОЗ з розвитку трансплантації в Україні виділено 502 млн гривень.

МОЗ розраховує, що впродовж 2-3 років Україні вдасться здобути трансплантаційну незалежність і громадянам не доводитиметься їхати для лікування за кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-