Радуцький сказав, скільки можуть коштувати ліки з медичного канабісу

Радуцький сказав, скільки можуть коштувати ліки з медичного канабісу

Укрінформ
У разі легалізації в Україні медичного канабісу ціна ліків на його основі може становити 10-12 доларів.

Про це сказав голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на брифінгу після засідання фракції "Слуга народу", передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні на чорному ринку пацієнти змушені купувати такі препарати по 100-200 доларів… Ми спілкувалися з фахівцями з Канади, вони порахували собівартість в Україні й кажуть, що в українських аптеках такий препарат коштуватиме від 10-12 доларів", - розповів Радуцький.

Він зазначив, що у законопроєкті №5596 депутати прибирають медичний канабіс з переліку наркотичних речовин: "І це не наша вигадка, ООН це зробила вже багато років тому. Канабіс ніде у світі не вважається наркотичною речовиною, а тільки в таких країнах, як Росія, Білорусь, Венесуела і, на жаль, Україна. Я сподіваюся, що парламент виправить цю історію. Канабіс переводиться з реєстру наркотичних речовин до реєстру суворо контрольованих речовин".

За словами Радуцького, такі ліки буду виписувати тільки за електронним рецептом з підписом лікаря.

"У нас кожен пацієнт зареєстрований у системі e-health і контролюючі органи завжди мають доступ до неї, щоб порівняти діагноз пацієнта, ліки, які йому виписані і ліки, які йому відпущені в аптечній мережі. Це буде імплементовано в систему e-health", - пояснив депутат.

Читайте також: Президента і Раду просять якнайшвидше легалізувати медичний канабіс

При цьому він зауважив, що закон про легалізацію медичного канабісу не буде імплементовано на наступний день після підпису Президента: "Там є дуже багато речей, які треба зробити, щоб він запрацював. Треба утворити центральний орган виконавчої влади, який буде замість відділу боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин при МВС і Держлікслужби, який займається контролем за ліками. Це буде окремий орган, який контролюватиме саме обіг канабіноїдів".

Голова комітету ВР також розповів, що у законопроєкті чітко прописані вимоги контролю.

"Ми маємо ввести систему відеоспостереження. Під кожен кущ. Це, до речі, не нововведення, це у світі так. Контролюється відеоспостереженням за кожним кущем, який росте, тому продукція, яка з нього береться, має GPS-контроль від початку вирощення до переробки, а потім ліки, які з нього робляться, теж мають контроль", - зазначив Радуцький.

Він висловив сподівання, що народні депутати не будуть ставити свої популістські або політичні цілі вище за здоров'я людини.

"Тому я думаю, що закон має бути в першому читанні точно підтриманий. До другого читання є час до осені", - підсумував депутат.

Читайте також: В Україні дозволили використання двох препаратів канабіноїдів для лікування

Раніше перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко спрогнозував, що близько 200 депутатів від “СН” підтримають законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати від різних фракцій і груп зареєстрували у парламенті законопроєкт №5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності". Мета документа - легалізувати медичний канабіс.

Президент Володимир Зеленський ініціював позачергове засідання парламенту на 13 липня. У порядку денному – п'ять законопроєктів, серед яких, зокрема  №5596.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-