ДБР оголосило підозри чиновникам у справі «Кузні на Рибальському»

ДБР оголосило підозри чиновникам у справі «Кузні на Рибальському»

Укрінформ
Слідчі ГСУ ДБР повідомили про підозру колишнім посадовим особам Міністерства оборони та голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» в межах розслідування справи щодо закупівлі військової техніки низької якості.

Про це сказав на брифінгу начальник слідчого відділу ДБР Олег Гриняк, передає кореспондент Укрінформу.

"Державі завдано збитків на суму понад 475 мільйонів гривень. Сьогодні слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру посадовим особам Міністерства оборони України, а саме заступнику міністра оборони України, який перебував на посаді у 2015 -2019 роках, директорам департаменту Міністерства оборони України, які перебували на посаді у 2015-2019 роках... Також сьогодні повідомлено підозру голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському», - сказав Гриняк.

За його словами, дії експосадовців Міноборони кваліфіковано за частиною 4 статті 426 зі значком 1 Кримінального кодексу України, а саме - умисне вчинення військовою службовою особою в умовах особливого періоду дій, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Дії голови правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" кваліфіковано за ч.2 ст. 192, ч. 4 ст. 27 (підбурювач), ч. 4 ст. 426-1 ККУ, додав Гриняк.

Він зазначив, що після анексії Криму і захоплення українських кораблів у ЗСУ виникла потреба у будуванні додаткових військових суден.

Читайте також: Схема на квартирах: ДБР розповіло про обшуки у комунальників Києва

"У 2016 році ЗСУ планували виготовити 2 броньовані десантно-штурмові катери, а надалі - ще один. В одній із профільних установ була виготовлена проєктна документація для формування відповідного замовлення. Дізнавшись про такі плани, голова ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" підбурив заступника міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством", - розповів Гриняк.

За його словами, посадовець Міноборони був достеменно обізнаний у відсутності проєктної документації на будівництво катерів у "Кузні на Рибальському". Він перевищив свої службові повноваження і дав вказівку підлеглим йому керівникам одного з департаментів Міноборони на безперешкодне укладення держконтракту щодо будування катерів саме з цим ПрАТ, що й було зроблено.

"Без зайвих гарантій та будь-яких перешкод вони здійснили доплату суми у розмірі 80 відсотків від суми договору. Додатковими угодами за згодою сторін та без належних на те причин продовжувалися строки виконання замовлення, змінювалися умови державного контракту в інтересах ПрАТ, які надали можливість без додаткових перевірок передати продукцію у Міноборони, а також здійснити їх повну оплату на загальну суму більш як 443 мільйони гривень. І упродовж 5 років було побудовано 2 десантно-штурмові катери та ще один перебуває на етапі будування", - сказав начальник слідчого відділу ДБР.

За інформацією ДБР, ці судна не відповідали оперативно-технічним вимогам ЗСУ, зокрема щодо водотоннажності, посадки та максимальної швидкості, що було виявлено під час попередніх заводських випробувань. Тож на сьогодні прийняття катерів на озброєння та виконання ними функцій з оборони акваторії є неможливим, заявив Гриняк.

За його словами, під час слідства виявлено й інший факт перевищення службових повноважень заступником міністра оборони та одного з керівників департаменту. Зокрема, за даними ДБР, вони допустили закупівлю для ЗСУ санітарних автомобілів виробництва ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", які не відповідають встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗСУ.

"Це підтверджується проведеними під час досудового розслідування судовими експертизами. Сума збитків у цьому епізоді становить більшяк 32 мільйони гривень", - сказав начальник слідчого відділу ДБР.

Слідчі підготували клопотання про обрання запобіжних заходів цим особам, які були вручені підозрюваним та їхнім захисникам.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Гриняк заявив, що слідство проситиме суд обрати для підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із одночасним визначенням застави у розмірах, тотожних сумі завданих збитків.

Він пояснив, що розмір застави для фігурантів визначатиметься слідчим та процесуальним керівником у тому розмірі, у якому слідством обгрунтовано підозру щодо того, які саме дії вони вчинили.

"Вказані особи є в Україні", - зазначив представник ДБР.

Досудове розслідування триває, встановлюються й інші обставини вчинення злочину, а також особи, які можуть бути причетні до нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-