Олена Зеленська прогнозує спротив реформі шкільного харчування

Олена Зеленська прогнозує спротив реформі шкільного харчування

Укрінформ
Перша леді Олена Зеленська прогнозує хвилю спротиву реформі шкільного харчування після набуття чинності з 1 вересня нових норм організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах відпочинку та оздоровлення.

Про це Зеленська сказала на пресконференції в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна», передає кореспондент Укрінформу.

“Я можу зараз напророкувати - з 1 вересня вступають в силу нові норми, і ми з вами побачимо не просто хвилю, а цунамі хейту про реформу. Тому що якщо це багато років усіх влаштовувало, люди, які харчуються за рахунок дітей, вони всі будуть незадоволені. Ми зможемо спостерігати за тим, що буде спротив. Але ми маємо не зупинятися”, - сказала дружина Президента.

Зеленська наголосила, що громадянське суспільство і батьки мають реагувати на проблему неякісного харчування у закладах освіти. Вона нагадала, що якість продуктів буде контролювати Держпродспоживслужба.

“Я сподіваюся на батьків: якщо ви бачите, що вашим дітям дають несмачне (але про це можна сперечатися), некорисне, - одразу можна звертатися до ДПСС, вони мають реагувати. Цей контроль існував у країні вже багато років, але чомусь не працював. Чомусь є в мене надія, що зараз ДПСС буде працювати в більш активному режимі, вони це демонструють”, - зазначила перша леді.

За словами Зеленської, реформа харчування орієнтована на всю Україну. Нормативи повинні виконуватися всіма школами, а також стосуються дитячих садків.

“Ми зараз збираємо в групу представників Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету. Є якісь систематичні порушення, які типові для багатьох областей. Ми будемо намагатися зробити так, щоб якось типово можна було їх вирішувати”, - сказала вона.

Читайте також: Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень

Зеленська зазначила, що не всі школи з 1 вересня спроможні провадити оновлене меню. Тому, за інформацією Міністерства освіти і науки, до таких закладів не будуть застосовуватися санкції до 1 січня 2022 року.

“Так, це буде важко, тому що ми знаємо, що кухарі не отримують таку велику заробітну платню, щоб вони зараз в один день навчилися, змогли. Але ми також маємо знаходити шляхи, як їх підтримувати. Можливо, ще буде якась субвенція від Міністерства освіти, щоб підтримати кухарів, щоб дати їм більші фінансові, можливо, бонуси за те, що вони будуть активніше працювати”, - зауважила вона.

Крім того, перша леді допустила ймовірність створення гуманітарної програми для дітей, які живуть на прифронтових територіях.

“Мені здається, тут потрібен такий самий підхід, як і до всієї країни, тому що в нас єдина країна. Але гуманітарних проблем у цьому регіоні більше. Можливо, в рамках вирішення цілої низки гуманітарних проблем також включити реформу шкільного харчування”, - сказала дружина Президента.

Читайте також: Лише 7% учнів задоволені харчуванням у школах — Олена Зеленська

Як повідомляв Укрінформ, дружина Президента Олена Зеленська раніше представила оновлене меню для їдалень закладів загальної середньої освіти. Меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв, передбачає включення до раціону більшої кількості овочів, фруктів, м'яса, дієтичні страви тощо.

Оновлене меню в школах планується впровадити з 1 вересня наступного навчального року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-