У Києві відкрилась виставка про допомогу союзників у Другій світовій

У Києві відкрилась виставка про допомогу союзників у Другій світовій

Фото
Укрінформ
До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни у Києві, на Контрактовій площі, відкрили фотодокументальну виставку Lend-lease - зброя перемоги. 

Виставка ініційована ГО «Корпус справедливості» за партнерської підтримки Українського інституту національної пам’яті і спростовує тезу радянської та сучасної російської пропаганди про те, що «ленд-ліз» не відіграв суттєвої ролі у перемозі Червоної армії на Східному фронті Другої світової війни.

«Cьогодні 22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Всі ми знаємо про те, що 22 червня почали бомбити Київ. Але лише згодом ми дізналися, що насправді війна на теренах України прийшла в 1939 році, і лише згодом, після відступу радянських військ, ми дізналися, що Хрещатик було підірвано саме радянськими військами. Ця виставка - нагадування про те, що ті мільйони жертв, яких, на жаль, зазнала і Україна під час Другої світової війни, мають бути вшановані, в тому числі і в такий спосіб, тому що ми маємо знати тих героїв, які насправді нам допомагали. Це нагадування про те, що не тільки завдяки самовідданим жертвам радянських людей, а всіх людей, як брали участь в цій війні, перемога була здобута. Але й завдяки підтримці наших партнерів, в першу чергу США та Британії», - зазначив на презентації міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: Окупація: Втрати України під час Другої світової, завдані нацистами та комуністами

Він зауважив, що також у виставці проведено аналогію з сучасною допомогою західних партнерів нашої держави Збройним силам України у протистоянні російській агресії.

В Києві відкрилась вулична виставка Lend-lease – зброя перемоги/ Фото Геннадія Мінченка

«Символічно, що представники громадських організацій нагадують, що така підтримка, в першу чергу з боку США та Британії, продовжується і в цей час, коли війна для нас ще не скінчилася, і ця допомога має зовсім інший характер», - сказав міністр.

Як зазначила ініціаторка виставки, одна з її співавторів – голова ГО «Корпус справедливості» Валентина Охлопкова, проєкт здійснений за фінансової підтримки ГО «Blue & Yellow» з Литви. Авторами його також стали дизайнер Патрік Кассанеллі, консультант, військовий історик, викладач університету імені Черняховського Ростислав Пилявець, співробітник Інституту національної пам’яті Максим Майоров.

Читайте також: У МЗС закликають у День скорботи вшанувати також пам'ять героїв війни на сході України

«Мета виставки – не тільки показати сухі цифри, об’єми постачання в Радянський Союз. Передусім ми хочемо висловити величезну подяку країнам, які першими прийшли на допомогу Україні в нашій боротьбі з нацизмом 80 років тому і так само допомагають Україні нині в боротьбі з російським агресором», - наголосила Охлопкова.

Своєю чергою голова Української інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважив, що інститут радо відгукнувся на ініціативу громадської організації провести виставку.

«Інститут готовий її підтримати і поширити в регіонах. Ми офіційно передамо її і в школи, у військові частини. Ми всіляко її підтримаємо, бо це дуже цікавий і якісний візуальний матеріал – бачиш, про які цифри йдеться і про які історії йдеться. Я всіх закликаю подивитися не тільки статистику – десятки тисяч танків, автомобілів, літаків і так далі, а й історію, якою ціною ця допомога потрапляла сюди. Дуже часто це сприймається як належне, а скільки людей загинуло, доставляючи цю допомогу через океан, на цей театр бойових дій. Ця виставка зроблена максимально інформативно», - підкреслив Дробович.

Водночас співавтор виставки, доцент кафедри історії війн та воєнного мистецтва Національного університету оборони України Ростислав Пилявець висловив сподівання, що колись ця виставка з’явиться в Москві, бо саме Росія найбільше фальсифікує те, про що йдеться на цій виставці.

«Виставка підкреслює, який значний внесок у перемогу мав «ленд-ліз». Він був одним з найголовніших чинників перемоги. І перемогли не Радянський Союз, не якісь інші окремі країни. Перемогли разом об’єднані нації, антигітлерівська коаліція перемогла нацизм. А щодо кількості техніки - скільки було втрачено! Від 8 до 10 відсотків допомоги, яка йшла від США і Британії, не дійшло до Радянського Союзу, тому що німці розуміли економічний фактор і завдавали максимальної шкоди цій техніці», - розповів Пилявець.

Він, зокрема, нагадав, що маршал Жуков, вже коли був в опалі, сказав, що, якби не американська допомога, то Радянський Союз би не переміг і не вдалося б відбити наступ 1941 року.

«А з кожним роком допомога все зростала. Вдумайтеся, 2 вересня 1945 року завершилася війна, а допомога ще йшла до кінця вересня», - сказав він.

Виставка «Lend-lease - зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда» триватиме до жовтня 2021 року.

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття.

Україна з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Цього дня вшановується пам’ять усіх, чиє життя покалічила і зруйнувала Друга світова війна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-