Джапарова: Україна вже має плеяду активних політичних діячок

Джапарова: Україна вже має плеяду активних політичних діячок

Фото
Укрінформ
У тимчасово окупованих Криму й ОРДЛО жінки потерпають від порушення своїх прав та насильства, водночас на підконтрольній Україні території вже сформувалася плеяда активних політичних діячок.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила на тематичній панельній дискусії «Внесок жінок у пошук миру» в рамках дипломатичного форуму в Анталії, повідомляє власкор Укрінформу.

«Жінки й дівчата в окупованих районах зазнають залякувань, фізичного й сексуального насильства, жорсткого поводження та незаконних затримань… Репресивна політика щодо кримськотатарських жінок у Криму та жінок на окупованих територіях Донбасу є жахливим наслідком російської агресії проти України», - сказала Джапарова.

Вона додала, що в тимчасово окупованому Криму жінки вимушені виховувати дітей самі, поки їхніх чоловіків утримують у російських в'язницях за сфабрикованими обвинуваченнями. Активістки, які координують опір окупації, часто зазнають репресій.

Водночас перша заступниця міністра відзначила успіхи України на шляху зміцнення лідерства жінок у дипломатії та державницькій діяльності.

«Якщо порівнювати наш шлях з точки зору рівних прав і можливостей до 2014 року та зараз, це квантовий стрибок. Кількість жінок, які залучені до прийняття рішень, набагато вища, ніж раніше. Не ідеальні цифри, але це початок і рух у правильному напрямку. Не пройшовши цей шлях, ми не дійдемо того балансу, коли бачити жінку в політиці буде так само звично, як за кермом автомобіля», - сказала Джапарова в коментарі Укрінформу після панельної дискусії.

Вона також указала на високий рівень участь жінок України у громадянському житті в різних сферах.

«Більшість лідерів громадських організацій, з якими спілкуюся, це жінки. Очевидно, що їхнім наступним кроком може стати політика, суспільне політичне життя. Я рада тому, що вже маємо плеяду активних політичних діячок, які починають інтегруватися в політичне життя. Понад 21% складу парламенту представлено жінками, муніципальні органи влади - половина і більше», - зазначила перша заступниця глави МЗС.

Читайте також: Джапарова: Плануємо заходи, які виведуть тему Криму у світі на вищий рівень

Джапарова наголосила, що жінки становлять більше 15% усіх військовослужбовців ЗСУ та 10% тих, хто захищають нашу країну від російської агресії на сході України. Сім жінок несуть службу у складі контингенту ООН з підтримання миру.

Окрім того, вона відзначила постійне зростання кількості жінок на керівних посадах у МЗС і закордонних представництвах України та нагадала про роль  нашої країни у підготовці резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також її виконання відповідно до Національного плану дій до 2025 року.

Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-