В Україні варто запровадити декларативну модель «прописки» - експерт

В Україні варто запровадити декларативну модель «прописки» - експерт

Укрінформ
В Україні варто запровадити декларативну модель «прописки», якою користуються країни Заходу, оскільки вона є простішою і зрозумілішою.

Таку думку висловив експерт Центру політико-правових реформ Євген Школьний на пресконференції в Укрінформі на тему: «Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг».

За його словами, декларативна модель «прописки» є простою, зрозумілою і такою, що не породжує ризиків для власників житла, як то дозвільна система.

«У багатьох країнах Заходу діє декларативна, повідомна, проста й зрозуміла модель, коли людина просто повідомляє державі, де вона живе, і не потрібно носити з собою пачки документів і щось доводити... Наша система реєстрації місця проживання є бюрократичною для власників житла, бо якщо ви когось у своїй квартирі прописали, то виписати цю людину дуже важко і робиться це тільки через суд. Нинішню модель давно пора змінювати й вводити декларативну», - вважає він.

Читайте також: Мінцифри презентувало нові електронні послуги та документи в «Дії»

Експерт зазначив, що реєстрація місця проживання є однією з найпоширеніших адміністративних послуг в Україні, а чимало людей проживають не за місцем «прописки», що в умовах дозвільної системи тягне за собою неабияку бюрократичну тяганину.

«Реєстрація місця проживання є однією з наймасовіших, найпопулярніших послуг серед громадян. Це насправді для України болюча тема, тому що, згідно з дослідженнями, у нас понад 6 млн громадян проживають по факту не там, де вони зареєстровані. У спадок від СРСР нам дісталася дозвільна бюрократична модель реєстрації місця проживання, коли людині потрібно приносити пачки документів в ЦНАП і доводити, що вона має право проживати за адресою, за якою хоче зареєструватись», - сказав він.

Читайте також: У ВР зареєстрували законопроєкт про онлайн-реєстрацію місця проживання

Центр політико-правових реформ (ЦППР) – аналітичний центр, неурядова неприбуткова організація, яка сприяє проведенню реформ у політичній та правовій сферах з метою утвердження в Україні верховенства права та належного урядування. Організація є учасницею коаліції Реанімаційний пакет реформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-