Україна має вкладатися у створення нової техніки для оборони – експерт

Україна має вкладатися у створення нової техніки для оборони – експерт

Укрінформ
Україні необхідно збільшити фінансування сфери розробки оборонних технологій.

Таку думку начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ, генерал Ігор Чепков висловив на засіданні круглого столу, організованого в Укрінформі Українським інститутом безпекових досліджень та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою.

“Сьогодні завдання стоїть у тому, щоб збільшити фінансування за важливими напрямами досліджень, особливо в оборонно-промисловій сфері, у створення зразків техніки”, - сказав Чепков.

Читайте також: Турецькі безпілотники з українськими двигунами: Гусєв відвідав завод BAYKAR Makina

Він нагадав, що вже кілька років наша держава змушена захищати свою територію, але за цей час пишатися суттєвим оновленням озброєння немає підстав. Водночас у РФ озброєння оновили на 70%.

“Ми сім років намагаємося зробити суттєвий прорив за цим напрямок, але результат не дуже нас тішить. Тому головне питання — збільшення видатків саме на технічне оснащення Збройних сил. Якщо швидко приймемо це рішення, тоді й швидко отримаємо відповідний результат”, - наголосив Чепков.

Начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ не радить розраховувати тільки на те, що створення Агентства оборонних технологій здатне розв'язувати усі проблеми, пов'язані із цією сферою, адже відсутність належного фінансування може негативно впливати на ситуацію. “Треба знайти той механізм, який дозволить нам активізувати цю інноваційну роботу”, - наголосив він.

Читайте також: Британську армію планують скоротити до рівня 200-річної давнини

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)Валентин Бадрак також вважає, що нині на переозброєння витрачається недостатньо коштів.

“Менше мільярда гривень на переозброєнні йде, це мізер. Це у три-чорити рази менше, ніж у сусідній Польщі. Тому розраховувати на те, що Міністерство оборони усім надасть можливість розвивати технології було б ілюзією”, - сказав він.

Експерт підтримав позицію, яку раніше висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, про те, що потрібно вивести в окремий напрямок кілька програм державних програм, які б не залежали від держоборонзамовлення, зокрема, ракетну, а також програму автоматизації та роботизації.

Читайте також: Відмова Німеччини постачати озброєння Україні є політичним рішенням – Кулеба

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявляв, що в Україні у 2021 році планують створити Агентство оборонних технологій, прообразом для створення якого є американська DARPA. Цей органі буде сприяти створенню перспективних зразків збройної військової техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-