В Україні працює лише кожна третя людина з інвалідністю - Лазебна

В Україні працює лише кожна третя людина з інвалідністю - Лазебна

Укрінформ
В Україні 2,7 мільйона людей мають інвалідність, більше половини з них - у працездатному віці, але працює лише кожен третій із них.

Про це сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна під час презентації пілотного проєкту Міністерства соціальної політики України, Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» «Працюй ВІЛЬНО», націленого на допомогу людям з особливими потребами у реалізації одного з головних конституційних прав громадянина в нашій державі – права на працю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні в Україні заробіток людей з інвалідністю значно менший за середній. Рівень присутності на ринку праці людей з інвалідністю просто жахає. За нашими даними працює троє з десяти людей з інвалідністю працездатного віку", - сказала Лазебна.

За її словами, інші позбавлені можливості працювати. Тобто, не можуть скористатися своїм правом на працю, оскільки на їхньому шляху до роботи постають не лише загальносуспільні проблеми на ринку праці, а й транспортні, комунікаційні та психологічні бар’єри. "Більше того, коли люди з інвалідністю працевлаштовуються, це буває часто на папері, їх буває влаштовують на чверть ставки, на пів ставки", - сказала міністр.

Читайте також: Уряд урегулював питання протезування осіб з інвалідністю

Вона вважає таку ситуацію неприпустимою. Крім того, додала Лазебна, люди з інвалідністю можуть ефективно працювати в органах державної влади. "Я знаю, що є люди, які б хотіли працювати на державу, але тільки через те, що конкурси, які проводять на державні посади, не пристосовані для людей з інвалідністю — це також ганьба. І з цим також потрібно щось робити", - наголосила міністр соціальної політики.

Лазебна вважає, що цю проблему необхідно вирішувати комплексно – на законодавчому рівні, на рівні комунікацій з роботодавцями, на рівні якісної освіти, яка має відповідати потребам ринку праці, та створення доступної інфраструктури. «Ці напрями необхідно відпрацьовувати паралельно, адже нереалізованість хоча б одного з них може звести нанівець досягнення в інших. У центрі нашої уваги буде людина з усіма проблемами, які заважають її повноцінній реалізації», – підкреслила представниця уряду.

Повноцінне працевлаштування людей з інвалідністю на гідно оплачувані робочі місця є одним з головних наших завдань для влади, підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві презентували пілотний проєкт Міністерства соціальної політики України, Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» «Працюй ВІЛЬНО», націлений на допомогу людям з інвалідністю у реалізації права на працю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-