Біля української станції в Антарктиді помітили «летючі» айсберги

Біля української станції в Антарктиді помітили «летючі» айсберги

Фото
Укрінформ
26-та Українська антарктична експедиція спостерігала днями незвичне явище: цілі велетенські айсберги та острови наче “зависли” в повітрі над поверхнею Південного океану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Фейсбуці.

“Це – міражі, такі ж, як можна побачити над розпеченим асфальтом автошляхів або пісками пустелі. Однак над водою океану такий міраж трапляється виключно в полярних регіонах, і найчастіше саме довкола Антарктиди, адже тут холодне повітря з континенту має змогу виходити на відносно теплий, не скований кригою океан. На відміну від пустельних (чи асфальтних) міражів, які формуються внаслідок нагріву поверхні сонцем, в Антарктиці необхідний контраст температури підтримується за рахунок накопиченого за літо тепла океану. Тому тут міражі можуть не відступати днями, а то й тижнями”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Від Антарктиди відколовся найбільший у світі айсберг

У НАНЦ зазначили, що міражі утворюються через аномальне заломлення світла в атмосфері, коли, окрім предметів в їхньому дійсному положенні, з'являються також їхні уявні зображення.

Українські полярники помітили «летючі» айсберги поруч зі станцією / Фото: Оксана Савенко

“Вони є результатом внутрішнього відбиття предметів в атмосфері. Тонкий прошарок гарячого повітря “залипає” над поверхнею, не встигаючи підніматися і переміщуватись – він діє, як криве дзеркало, іноді навіть наближуючи далекі предмети. Горизонт, який бачить спостерігач у цей час, є умовним, він лежить нижче справжнього. Чим більше контраст температури над океаном, тим нижче буде розташований умовний горизонт і утвориться товстіша смуга міражу. А помітно рваний край горизонту зумовлює турбулентність, що виникає на межі шарів теплого і холодного повітря, яка, в свою чергу, визначається швидкістю вітру і висотою хвилі океану”, - пояснили науковці.

Читайте також: До антарктичної станції «Академік Вернадський» припливли кити

Вони також зауважили, що легенда про летючий корабель скоріш за все теж базується саме на явищі міражу.

“Добре все ж таки, що летючі айсберги - це лише міраж, бо інакше, крім перегортання пінгвінів, нашим полярникам довелося б відганяти від станції ще й величезні шматки криги”, - поіронізували в науковому центрі.

Як повідомляв Укрінформ, на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" діють жорсткі екологічні обмеження, щоб запобігти занесенню в природу Антарктиди будь-якого збудника захворювання тварин або рослин. За словами керівника НАНЦ Євгена Дикого, “привезти собачку, котика або навіть рослинку вже практично не можна”, так само категорично заборонено “будь-що вирощувати у відкритому ґрунті”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-