Канадський суд визнав терактом збиття літака МАУ Іраном

Канадський суд визнав терактом збиття літака МАУ Іраном

Укрінформ
Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака української авіакомпанії МАУ поблизу Тегерана терористичним актом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Позивачі довели, що збиття обвинуваченими літака рейсу 752 було актом тероризму”, - заявив головуючий суддя Едвард Белобаба.

На його переконання, “ракетний удар по літаку рейсу 752 був навмисним та безпосередньо призвів до смерті усіх людей на борту”.

Стороною захисту у позові було визначено державу Іран, її Збройні сили, верховного лідера аятоллу Хаменеї, Корпус вартових ісламської революції та ін.

Хоча це судове рішення не матиме негайних практичних наслідків, воно відкриває родичам жертв катастрофи шлях до виплати репарацій офіційним Тегераном. Очікується, що незабаром у Канаді відбудеться друге судове засідання, яке визначить розмір відшкодувань, на які можуть розраховувати близькі й родичі загиблих. У разі відмови Ірану від участі у цьому засіданні на його державне майно може бути накладений арешт.

Читайте також: Катастрофа літака МАУ: Державіаслужба надала зауваження до проєкту звіту Ірану

Як повідомлялося, літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-