Потерпілий у справі Стерненка свідчив на суді через перекладача

Потерпілий у справі Стерненка свідчив на суді через перекладача

Укрінформ
Колегія суддів Одеського апеляційного суду продовжила 20 травня досліджувати низку експертиз та інших доказів, наданих облпрокуратурою у справі підсудних - екскерівника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка та його соратника Руслана Демчука, які оскаржили вирок Приморського райсуду.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головуюча на процесі суддя Альбіна Кадегроб зачитала, відкривши засідання, низку матеріалів - експертизи, копії вироків підсудних, протоколи про трасологічну та балістичну експертизи тощо.

Під час дослідження наданих прокуратурою доказів суд запропонував потерпілому і його адвокату, що з'явились на сьогоднішнє засідання, висловити свої позиції щодо вмотивованості апеляційних скарг Стерненка й Демчука на вирок Приморського райсуду, який визнав обох винними у справі й засудив до 7 років і 3 місяців ув'язнення та конфіскації половини майна.

"Я вважаю вирок суду законним", - відповів Щербич російською мовою і в подальшому надавав покази, зачитуючи їх з листка паперу.

Читайте також: Стерненка і Демчука залишили під домашнім арештом

Один з адвокатів звернув на це увагу суду, після чого Щербич перестав послуговуватись заздалегідь заготовленими на папірці записами, а суд залучив до участі в процесі перекладача з російської на українську.

Зокрема, Щербич дав покази суду про обставини скоєння злочину проти нього, уточнив, що письмову заяву не подавав - відповідне повідомлення в усній формі прийняв знайомий працівник райвідділу міліції.

"До кого саме звернувся і коли точно це було, тепер, через п'ять років, уже не пам'ятаю", - сказав Щербич.

Читайте також: Стерненко не з’явився до Приморського суду Одеси, бо ходив в інший

Відповідаючи на запитання адвоката Стерненка - Вадима Оксюти про те, чому протокол огляду місця подій за участі потерпілого датований 26 квітня 2015 року, коли Щербич, за його з показами, "був у лікарні", потерпілий пояснив суду, що міг тоді "підписати протокол з помилковою датою".

Так само не зміг Щербич сказати, чому на засіданні Приморського райсуду він як потерпілий не спромігся уточнити, скільки саме грошей забрали у нього викрадачі. За його словами, мав під час нападу "200 гривень та дрібні гроші", тому й не назвав точну суму. І поскаржився суду, що адвокат Стерненка на нього тисне, тому не буде більше відповідати на запитання Оксюти.

Під час засідання суду адвокати підсудних Вадим Оксюта та Ілля Воробйов також привернули увагу колегії суддів до того факту, що у висновках експертів з трасологічної та балістичної експертиз не міститься жодного слова про заподіяну Стерненком і Демчуком матеріальну шкоду потерпілому Щербичу.

Варто зауважити, що сьогодні суд теж долучив до справи низку матеріалів, але відмовився задовольнити клопотання адвокатів підсудних про залучення аркушиків паперу, які потерпілий використовував для дачі своїх показів колегії суддів.

Читайте також: Три замахи на Стерненка об'єднали в одну справу й передали для розслідування у СБУ

Наступне засідання суду, на якому заплановані дебати сторін і виступи обвинувачених, призначено на 21 травня.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня Одеський апеляційний суд розпочав розгляд скарг Стерненка і Демчука на вирок Приморського райсуду, який визнав їх винними у викраденні жителя Лиманського району Сергія Щербича, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї і призначив покарання у вигляді 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

До оскарження вироку їм обрали запобіжний захід - тримання під вартою. 9 квітня Одеський апеляційний суд відпустив їх з-під варти під цілодобовий домашній арешт. 26 березня адвокати засуджених активістів подали апеляційні скарги на вироки.

Стерненко заперечує свою причетність до викрадення і наполягає на політичній умотивованості справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-