Іспити на володіння українською відбудуться у визначені терміни – Нацкомісія

Іспити на володіння українською відбудуться у визначені терміни – Нацкомісія

Укрінформ
Національна комісія зі стандартів державної мови має усі необхідні важелі, аби уникнути кризи під час проведення конкурсів не лише на державну службу, а й інших категорій громадян, яким необхідно складати іспит на володіння українською мовою.

Про це Нацкомісія повідомила Укрінформу, коментуючи слова голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Микити Потураєва.

“Запрошуємо пана Микиту Потураєва та інших народних депутатів до діалогу, в якому Комісія готова детально розповісти про всі необхідні аспекти організації та проведення іспитування, у тім також і про стратегії уникнення кризи під час проведення конкурсів не лише на державну службу, а й інших категорій громадян, яким необхідно підтверджувати рівень володіння державною мовою державним сертифікатом”, - зазначили у Комісії.

У відомстві наголошують, що систематично інформують суспільство про стан підготовки до іспиту на своєму сайті та на своїх сторінках у соціальних мережах.

Як повідомлялося, в інтерв’ю Укрінформу Потураєв нагадав, що з липня цього року всі держслужбовці мають почати складати іспит з української мови. Але, за словами голови комітету,“є проблема”. За словами Потураєва, якщо залучені до іспитів інституції не встигнуть підготуватися, то “у нас у липні заблокуються всі конкурси на державну службу, а їх близько тисячі”.

Читайте також: Микита Потураєв, голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики

Потураєв вважає, що є реальні підстави для відтермінування цієї норми, наприклад, на 1 січня 2022 року. Водночас, він не виключив, що цього робити не доведеться.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитування є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Зразок іспитової роботи доступний на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-