Aварії на Чорнобильській АЕС траплялися і до 26 квітня - архіви СБУ

Aварії на Чорнобильській АЕС траплялися і до 26 квітня - архіви СБУ

Фото
Укрінформ
Архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення СБУ у Фейсбуці.

Зокрема, у спецслужбі повідомили, що у 1982 році на 1 енергоблоці ЧАЕС відбувся значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчується звичним «здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток». У 1984 році аварійні ситуації були на 3 і 4 енергоблоках, інформують в СБУ.

Зазначається, що у 1983-му керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У випадку аварії радіоактивність оцінювалась «в 60 разів вища, ніж під час вибухів атомних бомб в Хіросімі та Нагасакі».

Після аварії радянська влада шукала різні «теорії змови», але не визнавала реальності. Вже 27 квітня був готовий перелік «неблагонадійних» жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також «сектантів, представників німецької національності та тих, хто листується за кордон». А згодом з’являються документи, що «націоналісти» хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою «агентурної мережі у Києві», щоб дискредитувати радянське керівництво у світі.

За даними СБУ, 8 липня 1986 року з’явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря при вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

У жовтні 1987 року кореспондент французької газети Жан П’єр Водон намагався вивезти за кордон зразки ґрунту і води з Прип’яті. Проте в секретній доповіді КДБ звітував про успішну спецоперацію: взяті іноземцем зразки були підмінені на радіоактивно чисті.

Читайте також: Інститут нацпам’яті збирає колекцію усних свідчень про Чорнобильську катастрофу

Більше фактів про аварію можна дізнатися у двох збірках «Чорнобильське досьє КҐБ», підготованих Архівом СБУ та Українським інститутом національної пам’яті. Вони розміщені у вільному доступі за посиланнями: перша книга bit.ly/3fEBiAG; друга книга bit.ly/3hCFMJD

Державний архів Служби безпеки України також публікує секретні документи КДБ: найпершу доповідь «наверх» про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, переговори операторів станції в момент аварії, евакуація майже 45 тис. жителів Прип’яті та прилеглих районів.

З цими та іншими документами можна ознайомитись за посиланням.

Читайте також: В Україні 10 років не затверджують програму подолання наслідків аварії на ЧАЕС

Як повідомляє Укрінформ, 8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.

У понеділок, 26 квітня, - 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-