В Україні 10 років не затверджують програму подолання наслідків аварії на ЧАЕС

В Україні 10 років не затверджують програму подолання наслідків аварії на ЧАЕС

Укрінформ
В Україні не затверджується загальнодержавна програма подолання наслідків Чорнобильської катастрофи з 2011 року.

Про це інформує пресслужба Офісу омбудсмана з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, передає Укрінформ.

"Спостерігається зростання за останніх 5 років чисельності осіб з інвалідністю, захворювання яких пов’язане з наслідками Чорнобильської катастрофи на 7 600 осіб, а їх частка в структурі потерпілих збільшилася з 4,77% у 2015 році до 5,67% у 2019 році. При цьому з 2011 року не затверджується Загальнодержавна програма подолання наслідків Чорнобильської катастрофи", - поінформували у відомстві.

Читайте також: Промоція Чорнобиля не може полягати в атракціонах – Держтуризм

Зазначається, що Уповноважена Верховної Ради з прав людини занепокоєна показником онкологічних захворювань серед учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що перевищує національний рівень майже на 7%.

Як уточнюється, за останні 12 років кількість потерпілих осіб (дорослого віку), які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, зменшилася на 300 тис. осіб, або на 20,38%.

"А за останні 10 років кількість учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС зменшилася на 87 984 осіб, або на 31,84%, тобто помер майже кожний третій ліквідатор", - зазначили в установі.

Читайте також: Інститут нацпам’яті збирає колекцію усних свідчень про Чорнобильську катастрофу

За інформацією Офісу омбудсмана, найбільшим індикатором наявних проблем у сфері захисту прав постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи є їхні звернення до Уповноваженого ВР з прав людини та повідомлення громадських організацій, які опікуються питаннями постраждалих від цієї катастрофи.

Як інформують у відомстві, значна частина цих звернень торік стосувалася питань пенсійного забезпечення та недосконалості законодавства у цій сфері, що змушувало постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи звертатися до суду за захистом своїх прав.

Разом із тим, було виявлено низку проблем при виконанні вже ухвалених на користь громадян судових рішень, зазначили в Офісі омбудсмана.

Читайте також: Держтуризм: 90% туристів у Чорнобилі – іноземці

Як зазначається, тривалий час залишається не врегульованим на законодавчому рівні питання поновлення пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на виконання рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018.

В установі нагадали, що враховуючи практику відсутності реагування уряду та Верховної Ради на вже ухвалене стосовно цієї категорії громадян рішення КСУ, цей суд у рішенні від 7 квітня 2021 року № 1-р(ІІ)/2021 не лише визнав неконституційними оскаржувані положення законодавства щодо мінімальних розмірів пенсій для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але і зобов’язав Верховну Раду у тримісячний термін їх переглянути, а також визначив наслідки у разі невиконання такого рішення.

Український омбудсман, зокрема, висловила позицію щодо законопроєкту, розробленого Мінсоцполітики на виконання цього рішення КС.

Читайте також: В Україні нараховується 1,7 мільйона «чорнобильців»

Уточнюється, що одним із заходів реалізації стратегічних напрямів Уповноваженого ВР з прав людини на 2021 рік є моніторинг стану забезпечення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на отримання компенсації за втрачене житло.

За результатами моніторингу цього питання Уповноважений ВРУ з прав людини напрацює відповідні рекомендації компетентним органам державної влади.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня відзначається Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-