Варфоломій – про аварію на ЧАЕС: Людство має навчитися говорити «ні!» небезпечним технологіям

Варфоломій – про аварію на ЧАЕС: Людство має навчитися говорити «ні!» небезпечним технологіям

Відео
Укрінформ
Людство ніколи не повинне забувати трагічні наслідки власних невдач і навчитися говорити «ні!» технологіям зі шкідливим впливом на довкілля.

Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій у спеціальному відеозверненні до дискусії Київського безпекового форуму, організованої фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», з нагоди 35-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС, передає Укрінформ.

Патріарх Варфоломій нагадав, що Україна та український народ зазнали найстрашнішої ядерної катастрофи в історії – аварії на Чорнобильській атомній станції.

«Сьогодні, рівно через 35 років, коли православні християни знову вступили в тиждень святих страстей нашого Спасителя, відгомін тих вибухів – наслідки яких були відчутні далеко в тодішньому Радянському Союзі, – все ще лунає в наших умах і наших серцях», – сказав він.

«У цю сумну річницю ми оплакуємо жертв катастрофи, яка не тільки поширилася на сусідні з Україною країни на півночі та заході, а й мала вплив на ширший регіон на півдні та сході, породжуючи хвилі екологічного руйнування, незворотну шкоду для здоров'я та втрати людського життя», - додав Вселенський патріарх.

Він зазначив, що упродовж 1950-х та 1960-х років використання ядерної енергії в мирних цілях було багатообіцяючою надією для людства: «Жахлива Чорнобильська аварія нагадала нам усім, наскільки передчасним та поспішним був такий підхід і такі очікування».

Читайте також: В Україні нараховується 1,7 мільйона «чорнобильців»

Патріарх Варфоломій наголосив, що людство ніколи не повинне забувати трагічні наслідки власних невдач і навчитися говорити «ні!» технологіям зі шкідливим впливом на довкілля.

«Мабуть, найбільший урок, який ми можемо взяти з Чорнобиля, – це те, що ми ділимо світ з усіма людьми та всіма живими істотами. Наш світ один, єдиний і неповторний. Забруднення не знає кордонів. Ми всі покликані усвідомити важливість стриманості та поваги, надії на чистіший та безпечніший світ, на чисту й безпечну енергію, яка сьогодні є справді можливою і життєздатною. Це шлях покаяння», - сказав він.

Патріарх підкреслив, що люди повинні навчитися говорити «так!» «альтернативній системі цінностей, іншому способу життя: такому, що стверджує красу та гідність усіх людей та всіх речей. Наш вибір та дії позначаються на кожній деталі нашої планети та впливають на майбутнє наступних поколінь».

Читайте також: Шепіт і крик Чорнобиля: біль, який не можна забувати

«Як мати-церква нашого улюбленого українського народу, ми всім серцем молимось, щоби пам’ять про Чорнобиль не була марною. Натомість хай вона буде вічною та перетворюючою. Хай буде благословенний страсний тиждень! Нехай Божа благодать буде з усіма вами!» - звернувся Вселенський патріарх Варфоломій до українців.

Київський безпековий форум – міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

Як повідомлялося, 26 квітня відзначається Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Фото: EPA-EPA / EPA / Olivier Hoslet 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-