В Україні цьогоріч планують провести 300 трансплантацій кісткового мозку - Степанов

В Україні цьогоріч планують провести 300 трансплантацій кісткового мозку - Степанов

Укрінформ
В Україні протягом 2021 року передбачається провести 300 трансплантацій кісткового мозку.

Про це написав міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Протягом 2021 року передбачено 300 трансплантацій кісткового мозку в Україні. Щороку ця цифра зростатиме", - наголосив глава МОЗ.

Він розповів, що 23 квітня з Київського центру трансплантації кісткового мозку виписали 18-річного жителя Прикарпаття Олександра Цимбалюка, якому місяць тому зробили пересадку кісткового мозку. Донором був 20-річний брат пацієнта.

За словами міністра, торік у грудні Олександрові діагностували тяжку форму апластичної анемії. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку. І лікарі впоралися на відмінно попри те, що така операція через брак специфічного обладнання востаннє робилася в Україні 13 років тому. Весь цей час пацієнтів, які потребували пересадки кісткового мозку, відправляли за кордон, де така операція коштує 3,5 млн гривень. В Україні ж вона обійдеться у 1,36 млн грн.

Читайте також: На Львівщині створюють відділення трансплантації кісткового мозку - Шмигаль

"Коли рік тому я прийшов на посаду міністра, поставив собі мету: досягти повної трансплантаційної незалежності України. Адже маючи найкращих лікарів, маючи наукову базу, ми можемо рятувати набагато більше життів, ніж зараз, і вкладати кошти в розвиток своєї медицини", - зазначив Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 р. міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ прагне здобути трансплантаційну незалежність України протягом трьох найближчих років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-