Тепер вакцинуватися можна колективами. Наскільки це прискорить темпи кампанії?

Тепер вакцинуватися можна колективами. Наскільки це прискорить темпи кампанії?

Укрінформ
Щоб виконати Національний план з імунізації за травень, треба досягти показника у 180 тисяч на добу. Проблемно...

Нещодавно в Мінохорони здоров’я повідомили, що розширюють програму імунізації проти ковіду, дозволивши записуватися на вакцинацію колективам, де знайдеться не менше 50 охочих. Це, на думку керівників медичного відомства, не перешкодить, а навпаки прискорить виконання Національного плану з імунопрофілактики. Яку саме вакцину буде надано для вакцинації колективів наразі невідомо, але дуже ймовірно, що найближчим часом йдеться про вакцину від AstraZeneca корейського виробництва, 367 тисяч доз якої Україна отримала 23 квітня. Компанії уже активно стали записувати охочих працівників у список для вакцинації, зокрема і Укрінформ, а кілька десятків установ уже навіть встигли стати у чергу.

Що для цього потрібно, а також яка зараз взагалі ситуація з вакцинацією в Україні у цифрах – далі в матеріалі.

84 компанії уже стали в чергу. Що для цього потрібно?

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив: для того, щоб мобільна бригада виїхала для імунізації колективу, потрібно заздалегідь скласти поіменні списки охочих вакцинуватися працівників (не менше 50 людей) і записатися за номером контакт-центру 0 800 60 20 19. Організовані колективи мають заздалегідь призначити відповідального за підготовку та організацію вакцинації. Також треба враховувати, що одна бригада може зробити близько 100 щеплень за день. Після отримання заявки, коли підійде час вакцинації колективу, регіональний координатор із вакцинації зателефонує відповідальній особі та повідомить усю необхідну інформацію для підготовки та проведення щеплень.

Щодо дати початку вакцинації працівників поки не повідомляється. Відомо лиш, що дата приїзду мобільних бригад залежатиме від графіка постачання вакцини, а щеплення колективів відбуватиметься лише за наявності достатньої кількості вакцини. Поширилася інформація, що до вакцинації можуть залучатися члени родини працівників, тож Укрінформ надіслав запит до Центру громадського здоров’я, аби дізнатися більш детальну інформацію і чекає на офіційну відповідь. Але наразі з джерела в МОЗ нам повідомили, що членів сім’ї записувати у «виробничі» списки все-таки не можна.

Також повідомляється, що 84 компанії вже записалися на вакцинацію, загалом це 10,39 тисячі людей. Віктор Ляшко пояснив на брифінгу, що не існує обмежень для запису в чергу на вакцинацію за типом підприємств (приватне, комунальне чи державне), і додав, що такий крок не порушує дорожньої карти вакцинації, оскільки в ній передбачено, що одночасно можуть щепитися люди з декількох етапів (всього за три етапи планується вакцинувати близько 10 млн осіб).

Для організації вакцинації керівництво має забезпечити окреме приміщення, що має бути заздалегідь підготовленим (детально про вимоги можна прочитати на сайті ЦГЗ), та приміщення для медичного спостереження протягом 30 хвилин після щеплень, яке може вмістити 5–10 осіб. Також треба гарантувати, щоби під час вакцинації співробітники використовували засоби індивідуального захисту. Власне, чітке дотримання притиепідемічних вимог є чи не найважливішим, адже без цього є доволі імовірним інфікуватися під час самої вакцинації, коли в одному приміщенні збереться багато людей.

Вакцинувалося 508 тисяч людей, і найбільше тих, кому від 20 до 40 років

А тим в Україні триває другий і частково третій етап вакцинації проти коронавірусної інфекції. Нині щеплення отримують працівники сфери охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери, працівники і мешканці інтернатів, будинків для літніх людей, військовослужбовці, працівники структур державної безпеки (МВС, Нацполіція, Нацгвардія, ДСНС, Держприкордонслужба, СБУ).

За весь час кампанії з вакцинації в Україні (а це з кінця лютого) перше щеплення отримали 508 тисяч людей. Тож нещодавно прийнятий Нацплан вакцинації, згідно з яким у квітні Україна має вийти на 2,66 млн щеплень, а у травні на 5,65 млн наразі виглядає дещо фантастично. На це вказує й те, що за добу 22 квітня було вакциновано лише трохи більше 16 тисяч людей.

Навіть більше – з урахуванням прогнозованої на цей час кількості доз вакцини досягнути показника у 2,6 мільйонів щеплень не вдасться. Станом на 23 квітня було введено 464 980 доз вакцини AstraZeneca індійського виробництва (отже, залишається близько 35 тисяч доз), 24 740 доз вакцини китайського виробника Sinovac Biotech (близько 175 тисяч доз) та 18 324 доз виробництва Pfizer (залишається близько 98 тисяч доз). Додамо 367 тис. доз отриманих з Кореї. Де взяти решту доз – близько півтора мільйона? Як показує нинішня ситуація у світі з попитом на вакцини, прогнозувати складно навіть попри попередні домовленості. Подальші найближчі поставки – у травні очікується прибуття 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca та 1,5 млн доз вакцини Sinovac Biotech, що закуплені коштом держбюджету.

Темпи вакцинації за віком
Темпи вакцинації за віком
Темпи вакцинації за цільовою групою
Темпи вакцинації за цільовою групою

Тож, повертаючись до реальності, поглянемо на темпи вакцинації в регіонах. Лідерами, звісно, є найбільші за кількістю населення – місто Київ, де проведено 48 тисяч щеплень, а також Львівська та Дніпропетровська області. А от найповільніші темпи в Чернігівської області – 9,5 тисяч щеплень, вона відчутно відстає від інших. Щодо вікового розподілу, то станом за квітень, то найбільше вакциновано людей віком, як не дивно, 20-39 років (24,6%), а також 60-69 (18,9%).

А от розподіл за цільовою групою виглядає іще дивніше: найбільша група вакцинованих називається “інші” – це 35,6% (і це не публічні особи, як може здатися на перший погляд, бо разом з ветеранами їхня кількість серед вакцинованих – 1,8%). Далі з великим відривом медичні працівники – 19, 2%, а також соціальні працівники – 10,2% і військовослужбовці – 10%. (Що ж це за «найбільша група» конкретно, Укрінформ спробує з’ясувати в наступних публікаціях).

Для виконання Національного плану вакцинації, згідно з яким заплановано імунізувати 70% населення до кінця року, МОЗ потребує додаткового фінансування, про що сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов. МОЗ уже звернулося до Міністерства фінансів про виділення додаткових коштів на закупівлю вакцин, а це приблизно 6,5 млрд гривень. Сподіваємося, що після виділення коштів і початку вакцинації в робочих колективах, темпи імунізації можуть зрости, інакше імунітет більшість з нас таки здобуде природнім шляхом...

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-