У ВРП сказали, у скільки обходяться судді, які не здійснюють правосуддя через непрацюючу ВККСУ

У ВРП сказали, у скільки обходяться судді, які не здійснюють правосуддя через непрацюючу ВККСУ

Укрінформ
В Україні щомісяця близько 16 суддів ідуть у відставку, водночас кількасот суддів лише отримують зарплату, не здійснюючи правосуддя, бо не мають повноважень.

Про це сказав в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький у спілкуванні з журналістами 23 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щоб ви розуміли, 15-16 суддів кожного місяця ідуть у відставку. При тому половина цих людей — це судді апеляції”, — сказав Маловацький.

За його словами, в Україні зараз 6 тисяч суддів мають повноваження, проте здійснюють судочинство 4700. При цьому, додав в.о. голови ВРП, “400 суддів ... отримують понад 90 тисяч гривень зарплати й нічого не роблять”, бо не мають повноважень.

Читайте також: Громадські організації закликають не призначати суддів КСУ за старою процедурою

Окрім того, зазначив він, ще близько 300 суддів втратять повноваження протягом цього року.

Як порахував Маловацький, загалом на зарплату суддів, які не здійснюють правосуддя, бо не мають повноважень, витрачається щомісяця 24 млн грн.

“...Порахуймо. Ми навіть брали зарплату судді не 90 тисяч, наприклад, а 60 тисяч гривень. Множимо на 400 - виходить 24 мільйони гривень на місяць. Десять місяців — 240 мільйонів”, - навів підрахунки в.о. голови ВРП.

Читайте також: Справа про «плівки Вовка»: судді ОАСК обрали запобіжний захід

Він наголосив, що вирішити цю проблему можливо тільки у разі запуску роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Також Маловацький поінформував, що у ВРП є 78 рекомендацій від ВККСУ про призначення суддів, і серед них "дуже багато подвійних призначень".

“Вища кваліфікаційна комісія провела дивний конкурс перед закінченням своїх повноважень, де вони дали можливість брати участь у конкурсі на зайняття посад в загальних судах і у спеціалізованих судах. І переможці отримали дві рекомендації. З одного боку, наприклад, суддя іде в Печерський суд, а з другого — в Окружний адміністративний суд міста Києва”, - розповів Маловацький.

За його словами, Велика палата Верховного суду ухвалила рішення з цього приводу.

“ВРП подивиться, що Велика палата написала у рішенні, і будемо якось вирішувати. Але процентів на 70 ми будемо діяти в такий спосіб: призначати туди, де немає людей”, - заявив Маловацький.

Читайте також: Голова НАЗК нарікає на неможливість повної перевірки декларацій суддів

Як повідомлялося, від початку року ВРП внесла Президентові України подання про призначення 26 суддів до місцевих судів.

Упродовж січня-березня 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення 41 судді, із яких 33 судді звільнені у зв’язку з поданням заяви про відставку, 1 – у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням, 6 – за вчинення істотного дисциплінарного поступку, 1 – внаслідок визнання його за результатами кваліфікаційного оцінювання таким, що не відповідає посаді.

7 листопада 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України заявила про припинення повноважень у зв’язку з набуттям чинності закону “Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", який запроваджує новий порядок формування ВККСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-