Раді пропонують вдосконалити виплату компенсацій медикам, які отримали інвалідність через COVID-19

Раді пропонують вдосконалити виплату компенсацій медикам, які отримали інвалідність через COVID-19

Укрінформ
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 5415, який виправить процедуру страхових виплат медичним працівникам, котрі отримали інвалідність внаслідок коронавірусної хвороби.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова комітету Михайло Радуцький у Фейсбуці.

"Процедура виплат компенсацій медикам буде вдосконалена! Комітет з питань здоров’я нації зареєстрував у ВР законопроєкт № 5415, який виправить процедуру страхових виплат медичним працівникам, котрі отримали інвалідність внаслідок коронавірусної хвороби", - зазначив Радуцький.

За його словами, ситуація з проведенням таких виплат наразі абсолютна незадовільна. На початок квітня кошти від держави отримали лише 10 осіб. Процедура виплат залишається зарегульованою та бюрократичною.

Комітет пропонує удосконалити цей механізм та виправити неточності, які заважають Фонду соціального страхування проводити виплати.

Читайте також: COVID-виплати медикам у разі хвороби чи смерті продовжили на рік

"Наша пропозиція стосується статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Ця норма зазначає, що страхова виплата проводиться медикам у разі встановлення інвалідності протягом одного календарного року. Бюджетний кодекс визначає період календарного року від 1 січня до 31 грудня", - написав політик.

Радуцький підкреслив, що обмеження календарним роком не дозволяє провести виплати медику, який захворів у 2020 році, а отримав групу інвалідності у 2021 році. Внаслідок цього багато людей втрачають право на компенсацію. Адже зазвичай процес встановлення інвалідності займає кілька місяців, тому такі випадки трапляються доволі часто.

Читайте також: Студентів-медиків та інтернів, які працюють з COVID-хворими, застрахують

"У законопроєкті № 5415 ми прибираємо прив’язку до календарного року та надаємо можливість отримати виплати тим медикам, які через цю технічну неточність були позбавлені права на кошти від держави", - зауважив Радуцький.

За словами голови Комітету, законопроєкт вирішує лише одну з проблем, які не дозволяють медичним працівникам оперативно отримувати страхові виплати. Радуцький очікує від МОЗ пропозицій, як ще можна пришвидшити цей процес.

Згідно з інформацією на сайті ВР, законопроєкт №5415 "Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19)" зареєстрований у парламенті 22 квітня, його передано на розгляд керівництву. Наразі текст законопроєкту не оприлюднений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-