Перспективи обміну полоненими на Великдень поки не оптимістичні - Денісова

Перспективи обміну полоненими на Великдень поки не оптимістичні - Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що поки що не може сказати нічого оптимістичного щодо перспектив обміну з окупантами утримуваними особами.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила в інтерв’ю РБК-Україна.

“На жаль, нічого оптимістичного сказати поки не можу”, - уточнила Денісова.

Відповідаючи на запитання щодо заяви від Офісу Президента про бажання активізувати підготовку обміну до православного Великодня, омбудсмен підкреслила, що в української сторони таке бажання є, воно обговорюється на всіх можливих майданчиках, на зустрічах з міжнародними моніторинговими місіями, комісарами з прав людини, з ОБСЄ.

“Я обговорюю ці питання, щоб тиснути на Росію, тому що тільки вона приймає рішення щодо будь-якого обміну, з РФ або з ОРДЛО. Але на сьогодні повинна констатувати, що мої діалоги, які ми проводимо з так званими "уповноваженими з прав людини" в ОРДЛО, закінчуються тим, що ніякого рішення не прийнято в "Мінську". Але в "Мінську" не приймають рішень, тому що РФ блокує це питання на стадії обговорень”, - сказала вона.

Денісова зазначила, що з української сторони були підготовлені всі списки і передані "на той бік".

Читайте також: Денісова сказала, скільки осіб в ОРДЛО вже з російськими паспортами

“Я ж не тільки щодо наших громадян, які переслідуються з політичних мотивів, проводжу переговори. Але і щодо тих наших громадян, які були засуджені до окупації, до 2014 року, і хочуть відбувати покарання на підконтрольній уряду України території. Ми за два роки, 2018-19, коли ще могли домовлятися поза Мінським процесом про таких громадян, забрали 386 осіб, з яких 265 вже звільнені, відбувши свої терміни покарання, вони вже вдома. Ще залишилося 450 таких осіб, з них 71 – засуджені довічно. Ми просимо, нам кажуть "ми подумаємо", ось на цьому тижні вони хочуть нам дати якусь відповідь з цього питання. Передати хоча б не людей, а кримінальні справи”, - поінформувала український омбудсман.

За її інформацією, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей є 220 кримінальних справ щодо 235 громадян України, які були засуджені до 2014 року і які потім оскаржили вироки в апеляції.

“Їх встигли етапувати до початку конфлікту, а справи залишилися там. І українські суди по їх апеляціях не можуть приймати рішення, тому що самі кримінальні справи, документи, знаходяться на непідконтрольній території. І ось начебто як вдалося домовитися, щоб хоча б частково нам почали такі кримінальні справи сюди передавати, щоб запустити процеси по цих громадянах в апеляції”, - поінформувала вона.

Денісова нагадала, що станом на 20 квітня Російською Федерацією за політично вмотивованими звинуваченнями переслідуються 133 громадянина України, з них 114 – перебувають в ув'язненні, з яких 15 – в тимчасово окупованому Криму, 99 – безпосередньо в РФ.

Читайте також: В окупованому Криму українського десантника засудили до 3,5 року в’язниці

“66 осіб засуджено на тривалі терміни, решта 48 перебувають під судом і слідством. Більшість з них, 78 осіб, – це громадяни України кримськотатарської національності”, - уточнила український омбудсман.

Щодо тимчасово окупованих територій сходу України, Денісова поінформувала, що там незаконно утримуються 280 громадян України, з них 236 цивільних осіб, в тому числі 4 волонтери.

“Також – 40 військовослужбовців (36 із ЗСУ та 4 – з МВС), а також 4 учасники добровольчих батальйонів. І ще 258 осіб значаться зниклими безвісти. Це найактуальніша інформація на цей момент”, - уточнила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня прессекретар Президента Юлія Мендель висловила думку, що наближення Великодня може бути хорошим приводом для активізації зусиль щодо обміну утримуваними особами в форматі "всіх на всіх".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-