Науковий центр Гарвардського університету презентує дослідження про Чорнобиль

Науковий центр Гарвардського університету презентує дослідження про Чорнобиль

Укрінформ
Український науковий центр Гарвардського університету презентує 28 квітня своє дослідження, присвячене темі Чорнобиля.

Про це повідомив його директор, професор Гарвардського університету Сергій Плохій під час онлайн-форуму «Зона (не)відчуження», присвяченого темі перезавантаження пам’яті про Чорнобиль, передає кореспондент Укрінформу.

«28 квітня, зразу після Чорнобильської річниці, ми зробимо презентацію нашого нового модуля про Чорнобиль. Як усі наші модулі, він не міг би існувати без співпраці з колегами і партнерами в Україні. Те, що ми намагаємося робити – це продовжувати роботу, яку почала компанія «Інтелектуальні системи - ГЕО», яка створила перший інтерактивний атлас Чорнобиля, зосередившись на забрудненні української території. Ми намагаємося піти далі, базуючись на цьому атласі, і подивитися на вплив Чорнобиля на суспільні процеси, на економіку, на демографію, народжуваність, смертність, хвороби тощо», - сказав Плохій.

Читайте також: На ВДНГ покажуть виставку, де можна буде віртуально потрапити до Чорнобиля

За його словами, Український науковий центр у своєму дослідженні про Чорнобиль запропонує «те, що вже робив з атласом Голодомору, з атласом сучасної України, війни, біженців».

«У нас є саме такий досвід цифрової гуманістики – те, що називається екологічна географія. Зокрема, ми будемо говорити про тему, яку в Україні не порушують з 1991 року, - про те, що помітну частину переселенців із зон відселення було переселено на забруднені території, де для них були побудовані будинки. Переселення було, умовно кажучи, з першої зони в четверту зону. Ми хочемо подивитися, що там відбувається порівняно з тими, хто був переселений у чисті райони, наскільки Чорнобиль вплинув на демографічні процеси. Це питання, які ми перед собою ставимо, ми сподіваємося, що нам вдасться вивести Чорнобиль за межі тільки історизації», - зауважив Плохій.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня 2021 року в Україні відбудуться заходи, пов'язані з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-