Комаровський вважає найкращим варіантом для України вакцину Johnson & Johnson

Комаровський вважає найкращим варіантом для України вакцину Johnson & Johnson

Укрінформ
В умовах економії вакцин для України найкращим варіантом був би препаратJohnson & Johnson, оскільки ця вакцина показує хороші результати вже при одноразовому введенні.

Про це заявив харківський педіатр Євген Комаровський з трибуни сесії Харківської міськради як запрошений спеціаліст, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі громадяни мають отримати по дві дози вакцини. Думка про те, щоб не робити щеплення вакцинованим або не робити другу дозу, є наслідком вимушеної економії вакцини. Що стосується вибору вакцини - якщо про це йдеться - то в Україні найкращою була б вакцина Johnson & Johnson, бо вона показує хороші результати вже при одноразовому введенні", - наголосив Комаровський.

Читайте також: Комаровський: Вакцина Covishield дорівнює AstraZeneca

За його словами, вакцина Sinovak відрізняється від інших тим, що переноситься легко, тому що схожа на звичні вакцини від грипу. Однак вона не має ефективності в проміжок часу між дозами, імунітет виникає через два-три тижні після другої дози, що загрожує зростанням захворюваності.

Комаровський також зупинився на ситуації з вакциною Pfizer, що прибула до Харкова три дні тому.

Читайте також: В ЄС виявили зв’язок вакцини Johnson & Johnson із тромбозом

"Хочу нагадати, що міжнародні організації передали її нам для цілеспрямованої вакцинації найбільш вразливих верств населення. І буде соромно, якщо хтось із депутатів зробить щеплення цією вакциною позачергово. Зараз у Харкові почали робити щеплення китайською вакциною CoronaVac, і вона теж виконує свою захисну роль", - пояснив Комаровський.

Читайте також: У Харкові бракує лікарів для розгортання додаткових COVID-ліжок - віцемер

Він наголосив на важливості вакцинації для суспільства, в тому числі і тих, хто перехворів. "Мене запитують: що ефективніше - вакцинація чи імунітет після перенесеної хвороби? Я наполягаю на тому, що імунітет, рівень антитіл, рівень клітинного імунітету, який створюється вакцинацією, набагато вищий, ніж той, який виникає після перенесеної хвороби. Особливістю коронавірусу є те, що люди, які перехворіли в легкій формі або навіть без симптомів, є головним середовищем для мутації інфекції", - зазначив Комаровський.

Читайте також: Головний інфекціоніст США не вірить, що вакцину Johnson&Johnson заборонять

За його словами, щоб уберегтися від коронавірусу, потрібно дотримуватися правил гігієни: "Йдеться не лише про миття рук і застосування антисептику. Насамперед, мають виконуватися санітарні норми в приміщеннях, включаючи дитячі садки і школи. Я б хотів, щоб і в міськраді були встановлені датчики перевірки вмісту в повітрі кисню, а також температури і вологості. Запевняю, що температура плюс 18 краще для здоров'я, ніж повсюдна температура в приміщеннях плюс 22 градуси. Якщо ми говоримо про дотримання дистанції, то, наприклад, у кафе, на відкритому майданчику це можливо, а на кухні закладу, де на площі в 10 кв. м одночасно перебувають 10 осіб, - ні".

Читайте також: Johnson & Johnson призупиняє поширення COVID-вакцини у Європі

На думку Комаровського, потрібно вакцинувати в першу чергу касирів у магазинах і працівників комунальних підприємств, починаючи з транспорту. Ескалатор у метро - місце підвищеної небезпеки в сенсі інфікування.

Він також не рекомендував від кожного чиху застосовувати антибіотики, "призначенням яких зараз грішать лікарі, які, підозрюю, працюють на аптеку". "Залишається обов'язковим перебування на свіжому повітрі і фізичні вправи, щоб активізувати природні захисні сили організму", - зазначив лікар.

На думку Комаровського, в Україні необхідна кримінальна відповідальність за фальсифікацію медичних даних: "Маю на увазі продаж довідок про вакцинацію і проведення ПЛР-тестів на коронавірус".

На ці слова Комаровського відреагував секретар Харківської міськради Ігор Терехов, який визнав, що у Харкові зареєстровані випадки фальсифікації тестів.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 21 квітня в Україні першу дозу вакцини від COVID-19 отримали 477 831 особа, 5 осіб отримали дві дози.

Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-