Кабмін дозволив НАЗК самостійно затверджувати кошторис

Кабмін дозволив НАЗК самостійно затверджувати кошторис

Укрінформ
Кабінет Міністрів урегулював порядок затвердження кошторису Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду в середу, передає кореспондент Укрінформу.

Так, Кабмін постановив, що НАЗК самостійно затверджує кошторис, плани асигнувань, надання кредитів із загального фонду держбюджету, плани спецфонду і штатний розпис та у тритижневий термін після прийняття державного бюджету подає затверджені документи до Міністерства фінансів.

НАЗК у пояснювальній записці до проєкту постанови зазначає, що дане рішення забезпечить орган постійними гарантіями незалежності, передбаченими Конвенцією ООН проти корупції.

Також Кабмін виключив Національне агентство з питань запобігання корупції з переліку замовників, для яких проведення закупівель через централізовану закупівельну організацію "Професійні закупівлі" є обов'язковим.

Крім того, Кабмін виключив НАЗК з переліку замовників, які зобов'язані проводити тендери та закупівлі за рамковими угодами через ДП "Українські спеціальні системи".

Згідно з пояснювальною запискою до відповідного проєкту розпорядження, це рішення покликане забезпечити незалежність діяльності НАЗК. "Необхідність виключення Національного агентства з переліку замовників, в інтересах яких проведення тендерів та закупівель за рамковими угодами через централізовану закупівельну організацію є обов'язковим, полягає у дотриманні незалежності при формуванні та реалізації державної антикорупційної політики, скороченні строків проведення процедур закупівель з метою вчасного отримання товарів та послуг", - йдеться у записці.

Читайте також: Правила для імпортерів: Мінфін урахував рекомендацію НАЗК щодо рівності умов для постачальників

У НАЗК підкреслюють, що інші органи, які здійснюють функції із забезпечення нацбезпеки, зокрема, Національне антикорупційне бюро, Нацгвардія, Служба безпеки України, не зобов'язані проводити свої закупівлі через централізовані закупівельні організації.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

4 грудня Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №4460-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», яким поновила відповідальність за брехню в декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-