Експертка пояснила, як втримати співвітчизників від виїзду на роботу за кордон

Експертка пояснила, як втримати співвітчизників від виїзду на роботу за кордон

Ексклюзив
Укрінформ
Експерт ринку праці Тетяна Пашкіна вважає, що уряду та місцевій владі слід популяризувати локальних працедавців у прикордонних областях, аби втримати наших співвітчизників від виїзду за кордон і забезпечити розвиток регіонів.

Таку думку експерт висловила в коментарі Укрінформу.

«Я вважаю великою проблемою відсутність агітації за працевлаштування в Україні. Приміром, знаю, що в нас є хороші підприємства і хороші заробітки, можливість нікуди не їхати, але багатьом про це невідомо», - сказала Пашкіна.

У цьому контексті експертка нагадала, що розроблена урядом програма розвитку транскордонного співробітництва на 2021—2027 роки для підвищення конкурентоспроможності прикордонних регіонів України передбачає створення нових робочих місць, Водночас вона зауважила, що проблемою вже існуючих підприємств у прикордонних регіонах, де вагома частина людей їздить на заробітки в сусідні країни, є недостатня їх популяризація місцевою владою.

Пашкіна розповіла, що одна з львівських компаній кілька років тому розмістила у Польщі біг-борди “Повертайся додому, ми на тебе чекаємо». На її переконання, питаннями повернення українських трудових мігрантів на Батьківщину і популяризацією працевлаштування в Україні має опікуватися місцева влада разом із урядом.

Пашкіна додала, що для трудової міграції за кордон агенції часто самостійно за невелику плату організовують переїзд та житло для робітника, тоді як при працевлаштуванні на віддаленому виробництві в Україні людина має самостійно шукати житло та витрачати значну суму на переїзд.

Експертка також виступає за реформування законодавства з метою впровадження системної підтримки працедавців та підприємців. На її думку, така реформа могла б передбачати організацію курсів із перекваліфікації на затребувані професії та пільги для працедавців, які цим займатимуться.

Читайте також: Кабмін затвердив Державну програму розвитку транскордонного співробітництва

Як передавав Укрінформ, 14 квітня Кабінет Міністрів затвердив Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2021—2027 роки для підвищення конкурентоспроможності прикордонних регіонів України. Зокрема, програма передбачає зменшення рівня безробіття населення у прикордонних регіонах від 9,2% у 2019 році до 6% у 2022 року, створення не менше 1500 нових робочих місць у традиційних та перспективних видах діяльності, а також створення близько 600 нових підприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-