Ляшко нагадує, що продаж COVID-вакцин є кримінальним злочином

Ляшко нагадує, що продаж COVID-вакцин є кримінальним злочином

Укрінформ
Продаж вакцин від COVID-19 є порушенням існуючого законодавства, вакцини закуповуються за кошти державного бюджету.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу “1+1” сказав головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Якщо хтось знає про те, що сьогодні можна придбати вакцину на території України за кошти, будь ласка, проводьте журналістське розслідування, повідомляйте Міністерство охорони здоров'я, повідомляєте Міністерство внутрішніх справ. Це кримінал, це порушення існуючого законодавства, і за це треба нести відповідальність", - сказав Ляшко.

Він зауважив, що зараз, в умовах глобального дефіциту вакцин, всі виробники працюють першочергово з урядами країн - всі уряди в своїх бюджетах передбачають кошти на закупівлю вакцин і вакцинацію своїх громадян.

Читайте також: МОЗ очікує 22 квітня поставку вакцин AstraZeneca від COVAX

"Україна також передбачила ці кошти і додатково навіть виділяє 6,5 млрд грн на закупівлю вакцин. Проблема в тому, що глобальний дефіцит вакцин у світі, їх випускають невеликими партіями, і кожна країна розробила дорожню карту, в першу чергу пріоритезує ті групи населення, які за професійними ознаками підпадають до груп ризику, або за медичними показами мають найбільший ризик, коли інфікуються, мати ускладнення або летальний випадок", - сказав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація від COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого. 23 лютого в Україну прибула партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca. 13 квітня розпочався процес щеплення проти коронавірусу вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech. Наразі в Україну доставлено 215 тис. доз цієї вакцини.

Читайте також: У МОЗ показали, як зберігають Pfizer, що потребує холоду до -80°

Окрім цього, за даними МОЗ, в липні очікуються 10 млн доз вакцини Novavax, в квітні-травні очікується 1,5 млн доз вакцини Covishield. Також мають бути доставлені 1,7 млн доз вакцини китайського виробника Sinovak. Також 6 квітня Україна уклала договір з американською корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти коронавірусу. Постачання відбуватиметься протягом року. Уряд виділив на закупівлю цієї вакцини 6, 5 млрд грн, зробивши тимчасовий перерозподіл бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік.

16 квітня в Україну прибула партія у кількості 117 тис. доз виробництва Pfizer.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-