Ветеранів війни на Сході навчатимуть кібербезпеки - в Україні запустили програму

Ветеранів війни на Сході навчатимуть кібербезпеки - в Україні запустили програму

Відео
Укрінформ
В Україні запустили програму професійного розвитку у сфері кібербезпеки та реінтеграції для ветеранів АТО/ООС «Кіберзахисники».

Про це на онлайн-презентації в Укрінформі повідомили представники Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global), Міністерства у справах ветеранів та Ради національної безпеки і оборони.

Програма є частиною ініціативи Державного департаменту США з усунення кіберзагроз в Україні й розроблена за сприяння Міністерства у справах ветеранів та Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки та оборони.

Програма надає українським ветеранам безкоштовну можливість професійного навчання у сфері кібербезпеки з метою допомоги їм у працевлаштуванні в державному та приватному секторах.

Читайте також: Підготовка фахівців з кібербезпеки є визначальним напрямом для академії СБУ - ректор

«Цей проєкт є першою ініціативою CRDF Global, яка спрямована на професійну перепідготовку ветеранів та залучення їх до сфери кібербезпеки. Наша мета – дати їм можливість змінити кар’єру, не змінюючи свого справжнього покликання – захищати країну від зовнішніх загроз; цього разу від тих, що існують у цифровому просторі», – розповів регіональний директор CRDF Global в Європі та Євразії Дункан Томсон.

Як зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО Наталія Ткачук, створити національну систему кібербезпеки змушують постійні атаки ворога у цифровому середовищі.

«З початком гібридної агресії РФ проти України ми зрозуміли, що основне поле протистояння перемістилося у кіберпростір. Кібератаки на критичну інфраструктуру, об’єкти енергетики, фінансового, банківського секторів, інформаційні ресурси державних органів стали тим інструментарієм, які почала активно використовувати РФ, прагнучи підірвати національну безпеку нашої держави. І це змусило Україну усвідомити важливість розбудови національної системи кібербезпеки, здатної протистояти ворогу», - наголосила вона.

Читайте також: США сприятимуть зміцненню кібербезпеки України - посольство

Довірити захист кіберсередовища вирішили саме ветеранам АТО/ООС, використавши їхній унікальний досвід і навички, сказав керівник управління забезпечення діяльності Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО (НКЦК) Сергій Прокопенко.

«В умовах гібридної агресії дуже нерідкі випадки, коли для зламу інформаційних систем і мереж використовуються інсайдери, тобто люди всередині організації, через яких вороги отримують доступ до важливої інформації. Тому... на об’єктах критичної інфраструктури, державного управління, приватного бізнесу потрібні люди, яким можна довіряти. І такими людьми є ветерани, їм не потрібно доводити свою патріотичність», - переконаний він.

Програма професійного розвитку в сфері кібербезпеки для ветеранів АТО/ООС допоможе їхній реінтеграції у цивільне життя та дасть змогу залишитися у системі оборони держави, сказав заступник міністра у справах ветеранів Володимир Левчук.

Читайте також: Кібербезпека для малого бізнесу: Федоров анонсував запуск нової програми

«Завдяки цій програмі ветерани й надалі будуть невід’ємною складовою оборони. Роль захисника зберігатиметься, ця програма дасть їм можливість відчувати свою цінність – це велика справа захисту України у новому просторі в умовах кібервійни. Це буде курс, спрямований не тільки на здобуття теоретичних знань, а й практичних навичок у галузі кібербезпеки, він надасть можливості для реального працевлаштування у перспективній галузі», - зазначив урядовець.

Програма «Кіберзахисники» складається з двох компонентів: навчання технічним навичкам із кібербезпеки та сприяння реінтеграції ветеранів. Технічна складова включає курс викладачів Національного технічного університету України (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського), а також провідних українських та міжнародних експертів. За частину, присвячену питанню соціальної адаптації та реінтеграції, відповідають фахівці з Національного університету Києво-Могилянська академія; вони допоможуть ветеранам отримати технічні, аналітичні, комунікаційні та особистісні навички, необхідні для реінтеграції в суспільство та опанування нової професії. Також ветерани матимуть можливість додатково вивчити технічну та IT-термінологію англійською мовою.

Після завершення курсу учасники отримають визнаний державою сертифікат у галузі кібербезпеки, сертифікат CISCO Academy. Це дозволить їм претендувати на затребувані та високооплачувані посади, такі як аналітик із кібербезпеки, фахівець з комп’ютерної криміналістики, фахівець з реверс-інжинірингу та адміністратор із мережевої безпеки. Крім того, програма забезпечуватиме подальшу підтримку випускників – ветеранів АТО/ООС у працевлаштуванні як у державному секторі, так і у приватних компаніях.

Читайте також: Шмигаль пропонує Німеччині обмін досвідом у сфері кібербезпеки

Усвідомлюючи ризики, викликані взаємопов’язаністю між процесами у цифровому світі, у 2019 році CRDF Global запустив програму з покращення безпеки у кіберпросторі в Україні, Молдові та Західних Балканах, спрямовану на запобігання кібератакам шляхом створення надійної кіберінфраструктури та професійного розвитку спеціалістів із кібербезпеки. Ця програма підтримується Управлінням з координації надання допомоги США країнам Європи та Євразії Державного департаменту США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-