Вакцина від COVID-19 у пігулках? Найближчим часом!

Вакцина від COVID-19 у пігулках? Найближчим часом!

Укрінформ
Щепитися, як від грипу, – щороку. Пропонуємо огляд новинок ринку антиковідних вакцин: Фінлядія, Куба, Ізраїль… Україна?

Попри нарощення масштабів вакцинації проти коронавірусної інфекції у світі, у ВООЗ заявили про тривожні тенденції. Передусім – через появу нових варіантів вірусу, а також скасування обмежувальних заходів і несправедливий розподіл вакцини між країнами.

Упродовж останніх семи тижнів ВООЗ спостерігає зростання кількості нових випадків захворювання на коронавірус у світі, а також і летальних випадків. Ця інформація не залишає надії на швидке завершення пандемії, а думки фахівців про те, що вакцинуватися потрібно буде щороку, звучать усе частіше. Приміром, кілька днів тому про це заявив гендиректор Pfizer Альберт Бурла. Тож виробництво вакцин проти COVID-19 і далі залишається вкрай актуальним, і що є нового на цьому ринку – дізнавався Укрінформ.

Альберт Бурла
Альберт Бурла

Все більше вакцин з’являється у формі спрею і таблеток

Одразу декілька фармвиробників заявили про те, що працюють над альтернативними формами вакцин, відмовившись від традиційних ін’єкцій. Власне, добре відома вакцина проти поліомієліту застосовується у формі крапель або цукерок.

Приміром, у Фінляндії – в компанії ROKOTE LABORATORIES FINLAND повідомили, що розробили вакцину проти ковіду у формі спрею і в найближчі місяці готують її клінічні випробування на людях. У вакцині використовується безпечний носій аденовірусу, який містить клонований ланцюг ДНК, що змушує клітини носоглотки продукувати білок, який викликає відповідь на вакцину. Справжнього вірусу SARS-CoV-2 у вакцині немає.

Оскільки вірус передається через дихальні шляхи, то й доставляти вакцину було вирішено за допомогою назального спрею. Як йдеться в повідомленні компанії, такий метод введення вакцини викликає більш повну імунну відповідь, ніж внутрішньом'язова ін'єкція.

«Вакцини, що вводяться внутрішньом'язово, виробляють антитіла IgG в кровотоці, але назальні вакцини також викликають відповідь IgA, що захищає слизові оболонки», – говорить професор Сеппо Юля-Херттуала із Університету Східної Фінляндії, керівник дослідницької групи.

А от AstraZeneca і Оксфордський університет уже мали розпочати випробування назальної вакцини – принаймні про такі плани йшлося наприкінці березня. У першій фазі випробувань, під час якої перевіряється безпечність препарату, візьмуть участь близько 30 здорових добровольців у віці до 40 років. Якщо все пройде успішно, розпочнеться наступна фаза за участі більшої кількості добровольців.

Тим часом у США розпочалися випробування вакцини у формі таблеток (інститут Chan Soon-Shiong). «Якщо існуючі вакцини допомагають створювати антитіла до білка-шипа коронавірусу, то Т-клітинна вакцина ImmunityBio націлена на ядро вірусу – частину, яка, за словами вчених, менш схильна до мутацій», – повідомляє CBS Los Angeles. Оскільки учені ще не знають, наскільки лише оральна вакцина здатна захистити від інфікування, одразу тестуються й інші підходи. Приміром, частина учасників випробування отримують одну ін’єкцію і два прийоми таблеток.

Куба давно розвивала виробництво і тепер має 5 власних вакцин

На Кубі розробляють аж п’ять вакцин проти коронавірусу
На Кубі розробляють аж п’ять вакцин проти коронавірусу

А от у США хвалять кубинську вакцину. Українська інфекціоністка Ольга Голубовська в одному з інтерв’ю назвала її «чудовою». Власне, на Кубі розробляють аж п’ять вакцин проти коронавірусу, дві з яких – Soberana 02 і Abdala – знаходяться на заключній фазі випробувань. Усі п’ять вакцин – це так звані білкові вакцини. Білок шипа коронавіруса (який вірус використовує для зв’язування з клітинами людини) імунною системою розпізнається погано, тому йому «підсажують» деактивований білок інших мікроорганізмів, який розпізнається добре. У випадку з Soberana 02 білок шипа коронавіруса поєднали з анатоксином (стимулює вироблення антитіл) правця, що дозволяє імунній системі швидко розпізнати збудник і виробити антитіла. А для вакцини Abdala – білок шипа коронавіруса поєднали з дріжжами Pichia Pastoris.

Кубинські вакцини потребують введення трьох доз, але їхня перевага у тому, що їм достатньо стандартної температури зберігання – від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Це може видатися феноменом, але маленька країна з тоталітарним режимом і з населенням у 11 мільйонів запустила виробництво одразу п’яти вакцин проти коронавірусу. Але річ у тім, що Куба почала розвивати свій біотехнологічний сектор з 1980-х років. Наразі Куба може виробляти 60-70% ліків, які споживаються всередині країни, що зумовлено блокадою США і високо ціною ліків на міжнародному ринку, зазначає Хелен Яффі, викладачка економічної та соціальної історії в Університеті Глазго. Десятки науково-дослідних інститутів тут тісно співпрацюють між собою, замість того, щоб конкурувати. У 1989 році тут була створена перша у світі вакцина проти менінгококової інфекції серогрупи В, а нині на Кубі виробляється 8 із 11 вакцин, які застосовуються у боротьбі з такими інфекціями.

Pfizer-BioNTech нарешті в Україні, але наразі це крапля в морі

Тим часом в Україні розпочалася вакцинація препаратом Pfizer-BioNTech. Згідно з дорожньою картою вакцинації МОЗ, під час першого етапу вакцинації це щеплення отримають мешканці та співробітники інтернатів для людей похилого віку.

Вакцина має зберігатися та транспортуватися за температури в межах від -60 °C до -80 °C. Для перевезення перших 117 тисяч доз вакцини від Pfizer, які Україна отримала в межах міжнародної ініціативи СOVAX, за результатами відкритого тендеру проектом «Безпечні та доступні ліки» (SAFEMed, USAID) обрано приватну логістичну компанію ТОВ «Фармасофт».

Вакцина має зберігатися за температури в межах від -60 °C до -80 °C
Вакцина має зберігатися за температури в межах від -60 °C до -80 °C

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко пояснив, як відбувається транспортування та зберігання вакцини:

«Логістична компанія щотижня (за необхідності частіше) доставляє партії вакцини з центрального складу в Києві, де вони зберігаються у морозильному обладнанні за температури від -60°C до -80°C, до регіональних складів за визначеним графіком.

На обласних складах заморожені вакцини зберігатимуться в термоконтейнерах із сухим льодом, які забезпечують підтримання температури -60°C.

З регіональних складів партії попередньо розмороженої вакцини забирають працівники мобільних бригад (це робитимуть кожні 5 днів), складають її у термосумки чи термоконтейнери з температурним режимом від +2°C до +8°C та виїжджають у місця проведення щеплення. Термін зберігання в термічно стійкій транспортній тарі (термоконтейнері), що забезпечує підтримання температури менше -60°C, – до 30 днів з моменту доставлення».

Але варто нагадати, що оскільки потрібно вводити дві дози вакцини, то щепитися наявною партією від Pfizer зможе 58,5 тисяч людей. Коли ж будуть наступні поставки цієї вакцини – наразі невідомо. Найближчим часом, за словами Максима Степанова, Україна чекатиме на поставки 1,5 млн доз AstraZeneca (CoviShield) і 1,7 млн доз від компанії Sinovac. І цього об’єму теж, як бачимо, не достатньо для ударної вакцинації. Тому знову ж таки слід піднімати питання про налагодження виробництва вакцин в Україні на перспективу.

Днями посол України в Державі Ізраїль Євген Корнійчук заявив, що Ізраїль вивчає пропозицію провести третій етап випробування своєї вакцини від COVID-19 в Україні з подальшою можливістю її виробництва зокрема й на наших потужностях. Що ж, це було б непоганою перспективою за нинішніх обставин.

Укрінформ докладно розповість про це найближчим часом

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-