Ткаченко - про «українську російську»: Не зовсім розумію, що це таке

Ткаченко - про «українську російську»: Не зовсім розумію, що це таке

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко переконаний, що рано чи пізно українська мова в Україні може стати не просто державною, а реально основною мовою. Водночас питання щодо "української російської" йому не зовсім зрозуміле.

Таку думку він висловив в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

"Я прихильник "лагідної украінізації". Я вважаю, що рано чи пізно українська мова може стати не просто державною, а реально основною мовою для території під назвою Україна", - сказав Ткаченко.

Читайте також: Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики

Він зазначив, що українська мова де-факто переважає в Україні, але все ж таки багато людей використовують російську мову в побуті, особливо в деяких регіонах для них це природна мова спілкування, тому важлива промоція української мови.

За його словами, вже є платформи, створені для безкоштовного вивчення української мови, а також найближчими днями буде прийнята державна програма підтримки української мови.

"І, безумовно, цей процес важливий не тільки для всього населення, але насамперед для молодого покоління, для якого природно говорити українською мовою. У мене дитина говорить по-українськи вдома, ми всі по-українськи говоримо. Але я помітив нещодавно такий цікавий момент: коли вона переходить на російську, то вже говорить з українським акцентом", - сказав Ткаченко.

Читайте також: Заяви про «українську російську мову» не мають жодних перспектив — Кремінь

Він додав, що питання щодо "української російської" йому не зовсім зрозуміле.

"Українська російська мова" – я, чесно кажучи, не зовсім розумію, що це таке, тому що немає такої дефініції. Мені здається, що для ідентифікації українців мова вкрай важлива, тому що українською мовою можна створювати українські наративи. Але відштовхувати ту частину російськомовного населення, яка вважає себе патріотами, яка є українцями по суті, точно не варто", - сказав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, прессекретар Президента Юлія Мендель в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом" заявила, що "українська російська мова" є частиною культурного розмаїття нашої країни. Вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову. Так, речниця глави держави нагадала, що англійську використовують в різних країнах і на континентах — в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю.

Читайте також: Порушення мовного закону фіксують в усіх областях України - Кремінь

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував створити якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Російської Федерації на міжнародному інформаційному ринку.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини). Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг. Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-