Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як виховати патріотизм на місцевому рівні

Як виховати патріотизм на місцевому рівні

Блоги
Укрінформ
Про взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері НПВ

Від концепції до втілення у реальне життя будь-яка ідея може зазнати суттєвих змін. А коли йдеться про втілення системної державної політики в окремій сфері – додаються й інші чинники, які можуть ускладнити процес комунікації будь-яких реформ чи нововведень. Подібна ситуація спостерігається і в сфері національно-патріотичного виховання, адже йдеться не лише про концепції та теоретизування на загальнонаціональному рівні, а й про цілком реальне їх втілення у життя на регіональному, місцевому рівні.

І в цьому контексті cлід розглянути два важливих аспекти.

По-перше, визнати, що національно-патріотичне виховання – це не лише питання, яке стосується галузі освіти, шкільництва. Адже розуміння та сприйняття цінностей держави, в якій живе громадянин, важливе у будь-якому віці. Особливо чітко українці усвідомили це у 2014-му році, коли стало зрозуміло, що ворожа пропаганда «б’є» по розумах людей далеко не шкільного і часто не лише студентського віку. Страждають люди й середнього, і старшого віку, які поступово перестають розуміти, що таке національна складова. Тож процес національно-патріотичного виховання слід суттєво розширювати й у віковому, й у міжсекторальному сегментах, щоб охопити якомога більше людей за сферами діяльності, їхніх інтересів. І звісно, попри наявність власних особливостей, кожен регіон України має діяти у рамках основних концептуальних засад, які закладені у державну стратегію національно-патріотичного виховання.

По-друге, саме від фахового менеджерського підходу залежить, наскільки ефективно відбуватиметься комунікація під час втілення ідей НПВ у взаємодії «центр - регіони». Саме тому логічно почати комплексне втілення концепції національно-патріотичного виховання із налагодження системи міжсекторальних зв’язків та подальшої взаємодії із органами місцевого самоврядування.

Саме про ці два аспекти говорили в етері другої програми «Діалоги про НПВ» на радіо «Армія.FM» із міністром Кабінету міністрів України, очільником урядової Міжвідомчої комісії із національно-патріотичного виховання Олегом Немчіновим.

У квітні поточного року Міжвідомча комісія із національно-патріотичного виховання оновила свій склад та найближчим часом розпочне роботу, метою якої є налагодження взаємодії між різними центральними органами виконавчої влади задля забезпечення реалізації Плану дій із втілення Концепції національно-патріотичного виховання.

Одним із актуальних питань у роботі Міжвідомчої комісії є оновлення та внесення змін до типового Положення про координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при місцевих державних адміністраціях. У деяких областях вони вже є, а в деяких лише розпочався процес їх створення. Всього в Україні створено та працює понад 100 координаційних рад з питань національно-патріотичного виховання (на різних адміністративних рівнях).

Водночас, у зв’язку із процесами, що тривають у новостворених районних державних адміністраціях (формування структури, перегляд повноважень, кадрове забезпечення тощо), не створено координаційні ради з питань національно-патріотичного виховання при районних державних адміністраціях Донецької, Львівської, Одеської, Полтавської, Івано-Франківської областей. На сьогодні здійснюється формування структур місцевих державних адміністрацій, тому одним із основних завдань є збереження мережі аналогічних структурних підрозділів на районному рівні та сприяння створенню відповідних підрозділів на рівні територіальної громади, що стане можливим шляхом внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування», а також постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 року № 606 «Про затвердження рекомендаційних переліків структурних підрозділів обласної, Київської та Севастопольської міських, районної, районної в м. Києві та Севастополі державних адміністрацій». Законодавча ініціатива щодо змін у ЗУ «Про місцеве самоврядування» вже розроблена Мінмолодьспорту для розгляду у парламенті.

Особливої уваги у даному питанні потребуватиме налагодження інфраструктури для сфери НПВ на місцях і вирішення проблеми наявності фахівців для реалізації відповідної державної політики. «Зараз, в умовах децентралізації, коли сформовані нові місцеві державні адміністрації на рівні районів, це ще більш актуально, бо треба оновити функціонал, треба визначити, за що ці координаційні ради будуть відповідати, бо національно-патріотичне виховання не закінчується у Києві або в Черкасах, чи іншому обласному центрі, воно має спускатися до рівня районів і на рівень територіальних громад», – зазначив Олег Немчінов.

Зважаючи на чинник карантинних обмежень, які у минулому році вплинули на реалізацію більшості проєктів, протягом 2020 року все-таки було проведено 5 всеукраїнських заходів національно-патріотичного спрямування, охоплено більше 50 тисяч осіб, на що із державного бюджету було виділено понад 600 тисяч гривень, а на обласних і місцевих рівнях – понад 12 тисяч заходів у сфері національно-патріотичного виховання. На 2021 рік надійшли пропозиції від обласних підрозділів і Київської міської адміністрації до Мінмолодьспорту, які внесено в календарний план заходів з національно-патріотичного виховання – це перелік проєктів, які планують реалізувати, і на які у державному бюджеті передбачено 8 мільйонів гривень.

Що ж стосується громадського сектора, то варто сказати, що протягом 2020 року ГО в регіонах України було реалізовано близько 170 проєктів з національно-патріотичного виховання, що стало можливим завдяки конкурсам серед претендентів, переможці яких отримали фінансову підтримку, в тому числі і на місцевому рівні.

Одним із позитивних досвідів реалізації політики НПВ на місцевому рівні є діяльність молодіжних центрів у регіонах. На думку Олега Немчінова, подібний досвід можна було б застосувати у більш широкому форматі. «Можна розробити Положення про центри національно-патріотичного виховання, як це зроблено для молодіжних центрів, можна передбачити мультифункціональні центри у тих випадках, коли на території села/міста існують приміщення бібліотеки, спортивного залу чи народного дому, які можна об’єднати і загосподарювати таким чином, щоб це було цікаво всім мешканцям і сприяло й молодіжній політиці, і спортивному життю, і культурному, патріотичному розвитку. Було би бажання», – вважає голова Міжвідомчої комісії із національно-патріотичного виховання.

Наскільки ефективним наразі є вплив центральної влади на регіони у питаннях реалізації політики національно-патріотичного виховання? Саме в умовах децентралізації регіони отримали більш широкі повноваження, тож актуальним залишається питання виконання тих рішень, які рекомендували або затвердили центральні органи виконавчої влади.

Особливо варто звернути увагу на питання прийняття місцевих програм національно-патріотичного виховання. Цільові програми національно-патріотичного виховання вже схвалено в Тернопільській, Донецькій, Волинській, Вінницькій, Івано-Франківській, Луганській, Одеській, Черкаській, Чернігівській областях. У Харківській області програма національно-патріотичного виховання чинна до 2023 року, Херсонській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Херсонській – до 2021 року включно. В інших областях програми не затверджені або перебувають у процесі розробки, або заходи національно-патріотичного спрямування проводять відповідно до інших програм.

Цільова програма передбачає виділення коштів, проведення певної роботи і моніторингу її ефективності. Коли ж не ухвалено ніяких документів, то складається враження, що начебто хтось цією сферою і займається, але виміряти – що і як зроблено – доволі складно. На думку Олега Немчінова, вплинути на цю ситуацію в уряді можуть через оцінку показників ефективності керівників обласних державних адміністрацій, які включають дані про виконання доручень уряду. «Кабінет міністрів регулярно моніторить виконання таких доручень, визначаються показники ефективності голів обласних адміністрацій, невиконання завдань центральних органів влади, а це не тільки укази президента чи постанови або розпорядження уряду, а й відомчі директиви, які відповідним чином зареєстровані, певним чином фіксуються», – зазначив міністр.

Варто розуміти й те, що у територіальних громадах та на рівні районних адміністрацій тривають реорганізаційні процеси. Вони також передбачають і певні труднощі на рівні наповнення бюджетів, тож поки ці питання не врегулюються, сфера національно-патріотичного виховання на місцевому рівні може бути не в пріоритеті. Саме тому зараз важливо акумулювати усі зусилля на центральному рівні: і роботу Міжвідомчої комісії, й окремо по міністерствах, і голів ОДА. Паралельно із цими процесами вже розпочалася підготовка до розробки системного законопроєкту «Про національно-патріотичне виховання».

Василь Мокан

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-