Юрист про дискримінацію нещеплених: Складно з погляду права, однозначно - з погляду науки

Юрист про дискримінацію нещеплених: Складно з погляду права, однозначно - з погляду науки

Укрінформ
Питання про так звану імунну нерівність як дискримінацію нового типу, яке виникло у зв'язку з необхідністю надавати результати ПЛР-тестів при в’їзді до деяких країн, а також з вакцинацією від COVID-19, є досить складним з точки зору міжнародного права.

Таку думку висловив юрист-міжнародник Віталій Власюк у програмі "На самом деле: мир" на телеканалі "Дом", передає Укрінформ.

За словами Власюка, "імунна нерівність" досить складно піддається міжнародному праву, яке юридично повністю викоренило будь-які форми дискримінації.

Читайте також: МОЗ очікує вакцину від Sinovac наприкінці квітня

"Є ряд досить складних питань. Складних з точки зору права, але однозначних з точки зору медицини, біології та інших видів науки. Оскільки наука дуже чітко відповідає на запитання, чи треба робити вакцинацію. Однозначно — треба! Інших варіантів немає", — сказав він.

На думку Власюка, право йде правильним шляхом, підтримуючи обмеження, пов'язані з COVID-19, але при цьому надаючи людині вибір — вакцинуватися чи ні.

Читайте також: Вакцинація Pfizer почнеться 18 квітня – Ляшко

"Наприклад, Європейський суд з прав людини минулого тижня виніс рішення, в якому чітко позначив правову позицію, що відмова держави допускати, припустимо, до державних навчальних закладів дітей, які не щеплені, — це нормально, це законно. Тому прямо зараз є дуже чітка, лаконічна позиція — будь ласка, вакцинуйтеся. Якщо ви не зробите щеплення, то будьте готові до того, що вас до чогось, кудись не допустять. Це був ваш вибір, ви несете за нього відповідальність", - підсумував Власюк.

Як повідомлялося, імунізація від коронавірусу майже завершена в Ізраїлі: 80% населення отримали другу дозу вакцини від COVID-19. Решта 20% — діти, яких поки не вакцинують. Інформація про щеплення представлена QR-кодом в мобільному додатку, який громадянин повинен пред'явити, наприклад, при відвідуванні заходу, ресторану. Той, хто не зробив щеплення, повинен пройти тест на коронавірус, щоб скористатися тією або іншою послугою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-