Харчування військових: у Міноборони розповіли про тендер, суд і відкриту справу

Харчування військових: у Міноборони розповіли про тендер, суд і відкриту справу

Укрінформ
Заступник міністра оборони України Ігор Халімон заявляє, що жорсткі тендерні умови для постачальників продуктів мають бути гарантією безперебійного постачання продуктів харчування для війська.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

“Тендерні умови прописані так, щоб убезпечити Міноборони від потенційної загрози зриву організації харчування у ЗСУ”, - наголосив заступник міністра.

Халімон нагадав історію минулих років, коли через невеликий ФОП на пів року були заблоковані договори з харчування Збройних сил, тому що компанія зайшла на торги без необхідних потужностей, не розрахувавши, що за визначеною процедурою Міноборони платить за послуги з відстрочкою у місяць.

“Саме тому річний дохід компанії, яка хоче брати участь у тендерах, має становити не менше 100% початкової вартості предмета закупівлі. Тобто 500 мільйонів гривень річного обороту та досвід освоєння цих коштів. Ця стаття використовується для того, щоб на торги виходили спроможні компанії, які мають власний обіговий капітал і можуть опрацьовувати такі обсяги. Якщо в компанії немає платіжної спроможності чи підтримки банку, є великий ризик, що вона зірве харчування військовослужбовців", - заявив Халімон.

Читайте також: «З точністю до навпаки»: МОУ спростовує згортання нової системи харчування в армії

За його словами, на практиці таким вимогам відповідають лише 10% загальної кількості компаній України, але й вони для участі в тендері повинні мати належно оформлену документацію та пропонувати прийнятну ціну за свої послуги.

“Цього року в торгах загалом брали участь 14 підприємств, тендерним умовам відповідали лише 8 з них. Наразі відбулося підписання договорів за сімома лотами з дев’яти із двома компаніями, які стали переможцями тендерів. Відкритим залишається питання стосовно двох лотів. Наразі причиною є оскарження цих процедур у суді й Антимонопольному комітеті. Там претендентами також є дві компанії, але, як нам стало відомо, одна з цих компаній надала недостовірну документацію, а саме - підроблені документи податкової звітності”, — повідомив заступник міністра і додав, що за даним фактом порушене кримінальне провадження. Міністерство оборони визнане потерпілою стороною.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України у 2021 році повністю перейшли на систему харчування військовослужбовців, за якою суб’єкти господарювання здійснюють доставку, зберігання та приготування їжі за каталогом із 409 найменувань продуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-