До п'яти тисяч українців щороку потребують пересадки донорських органів — Степанов

До п'яти тисяч українців щороку потребують пересадки донорських органів — Степанов

Укрінформ
В Україні щорічно до п'яти тисяч людей потребують пересадки донорських органів.

Про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час виступу на годині запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коронавірус не оголошував перерви іншим захворюванням. Їх майже не помічають, але для міністерства вони існують і вимагають вирішення. Щорічно до п'яти тисяч українців потребують пересадки донорських органів. Значна частина з них поневіряється за кордоном в пошуках медичної допомоги, інша живе надією на диво. І це диво ми створили", - сказав Степанов.

Читайте також: Рада заслухає Степанова і продовжить розгляд «земельних» поправок

Він зазначив, що підготовлена необхідна нормативно-правова база, до програми трансплантації залучені 38 вітчизняних лікарень, збільшене фінансування галузі до 502 млн гривень, заплановано мінімум 250 операцій з трансплантації органної та 480 трансплантацій кісткового мозку.

"За кілька років ми плануємо вийти на абсолютну трансплантаційну незалежність. Нам потрібно рятувати життя людей не за кордоном, а руками власних спеціалістів, виховувати нову касту лікарів-трансплантологів", - додав Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, близько п'яти тисяч українців чекають на трансплантацію органів.

В Україні діє тариф на операції з трансплантації, затверджений Кабміном. Гроші з бюджету отримують лікарні за кожне пересадження органу. Наприклад, за пересадку нирки - 397 884 гривні (за кордоном вартість такої операції - 1 млн 879 тис. гривень), печінки - 929 125 гривень (за кордоном - 3 млн 335 тис. 021), серця - 609 366 гривень (за кордоном така операція коштує 2 млн 569 тис. гривень).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-