Рада має намір створити правовий спецрежим для Дія City

Рада має намір створити правовий спецрежим для Дія City

Укрінформ
Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який передбачає створення спеціального правового режиму для ІТ-галузі – Дія City.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за законопроєкт №4303 проголосували 227 народних депутатів.

Згідно з текстом пояснювальної записки, законопроєкт спрямований на стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури та залучення талановитих працівників. Зокрема, документом передбачається створення спеціального правового режиму для ІТ-галузі – Дія City.

Законопроєкт визначає, що в рамках Дія City діятиме спеціальний податковий режим та буде запроваджена особлива форма найму працівників (за гіг-контрактами). Водночас документом передбачаються механізми захисту резидентів від несанкціонованих перевірок правоохоронними органами та вводяться елементи системи загального (англійського) права, які забезпечують гнучкі інструменти залучення фінансування резидентами. Участь в Дія City буде добровільною.

Планується, що завдяки Дія City зросте зарплата в українському IT-секторі, податки стануть у 5 разів нижчими у порівнянні з загальною податковою системою, працівники отримають соціальні гарантії, а інвестори — захист на законодавчому рівні.

За словами віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Дія City стимулюватиме зростання ІТ-галузі на 40-50% щороку та за декілька років забезпечить зростання її доходів з 6 до 16 млрд доларів.

Читайте також: Мінцифри запустило освітній серіал про цифрові навички для медиків

Як повідомляв Укрінформ, Мінцифри на початку червня 2020 року анонсувало старт проєкту Дія City - першої в світі віртуальної бізнес-країни. Мета проєкту - створити сприятливі умови для розвитку інноваційного і технологічного бізнесу. Планується, що проєкт зацікавить українські та міжнародні IT-компанії, інвестиційні фонди, стартапи, освітні організації.

Читайте також: Мінцифри планує запустити застосунок для «Всеукраїнської школи онлайн»

14 квітня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 5376 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні”. Документ передбачає запровадження спеціального податкового режиму для ІТ-компаній-резидентів Дія City: знизити податок на дохід фізичних осіб з 18% до 5%; розраховувати єдиний соціальний внесок від мінімальної зарплати; можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати, — податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%; встановлення військового збору на рівні 1,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-