Діалог України з представниками ЄС щодо паспортів вакцинації триває - Степанов

Діалог України з представниками ЄС щодо паспортів вакцинації триває - Степанов

Укрінформ
Україна веде переговори з представниками ЄС щодо паспортів вакцинації.

Про це розповів глава МОЗ Максим Степанов у програмі "Сьогодні ввечері" на каналі "Україна 24".

"Ми постійно з ними в контакті. Була доповідь комісара ЄС з юстиції, він розказав про своє бачення. Але це викликало великі суперечки. Зокрема серед євродепутатів - як зробити так, щоб не ущемити права тих, хто має алергію тощо. Зі свого боку ми повністю готові до будь-якого розвитку подій щодо запровадження ковід-паспортів. Тому що у нас усі дані зібрані в єдину систему - щодо вакцинованих, тих, хто перехворів. А далі це просто вивантаження даних, яке технічно робиться дуже швидко", - сказав Степанов.

Читайте також: Степанов очікує поставку Pfizer у рамках COVAX 16 квітня

Він також повідомив, коли Україна отримає британську вакцину від коронавірусу AstraZeneca.

"До кінця травня ми маємо отримати близько 1,6 млн доз цієї вакцини. Я вам кажу про повідомлення, які офіційно нам дають ті організації", - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз планує з 15 червня ввести в дію цифрові сертифікати, що містять інформацію про вакцинацію або набуття імунітету проти коронавірусу.

Дія сертифікатів поширюється на країни-члени Європейського економічного простору - Ісландію, Ліхтенштейн і Норвегію, а також на Швейцарію, за умови взаємності.

Читайте також: Норвегія хоче запровадити «паспорти вакцинації»

Передбачається, що будуть три різновиди таких документів: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування і сертифікат одужання.

"Цифрові зелені сертифікати" будуть видаватися безкоштовно під час вакцинації проти коронавірусу в паперовому або в цифровому вигляді та міститимуть елементи захисту та ідентифікації, зокрема унікальний QR-код. Наявність такої цифрової ідентифікації дозволить розпізнавати дані таких документів у всіх країнах ЄС.

Термін дії "цифрових зелених сертифікатів" ЄС поки не визначений і залежить від отримання наукових даних з урахуванням прогресу в боротьбі з пандемією. Оприлюднені пропозиції передбачають, що дія такого документа має ґрунтуватися на загальних підходах, наприклад максимальний термін даних у сертифікаті одужання не може перевищувати 180 днів. Цей строк, як і строк імунної дії вакцин, може бути уточнений відповідно до нових досліджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-