Чи можна посадити дерево у дворі без дозволу?

Чи можна посадити дерево у дворі без дозволу?

Укрінформ
Озеленення прибудинкових територій і розміщення декоративних скульптур треба робити за правилами

З настанням весни багато людей хочуть озеленити територію біля свого будинку.

Про те, чи мають вони право це робити, і хто відповідає за благоустрій, ми вирішили розказати вам у публікації. 

ЯКЕ ВІДНОШЕННЯ МАЮТЬ ЗЕЛЕНІ НАСАДЖЕННЯ ДО БЛАГОУСТРОЮ?

Зелені насадження (у тому числі снігозахисні та протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах, на алеях, бульварах, у садах, інших об’єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях, а також малі архітектурні форми (наприклад, вуличні вази, вазони й амфори, декоративна та ігрова скульптура тощо) є елементами (частинами) об’єктів благоустрою у населеному пункті відповідно до статті 21 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» (далі – Закон, ред.). 

У свою чергу утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд здійснюється балансоутримувачем цього будинку (ЖЕК, ОСББ тощо) або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір на утримання та благоустрій прибудинкової території.

Що таке прибудинкова територія? Це ділянка землі, яка знаходиться під і навколо багатоквартирного будинку, а також включає в себе всю наявну на ньому інфраструктуру, перераховану вище. У даної ділянки є свої чітко встановлені межі.

КИМ ПРОВОДИТЬСЯ БЛАГОУСТРІЙ ПРИБУДИНКОВОЇ ТЕРИТОРІЇ?

Орган місцевого самоврядування, враховуючи побажання мешканців будинку, за поданням підприємства-балансоутримувача щорічно затверджує заходи з утримання та ремонту об’єкта благоустрою комунальної власності на наступний рік та передбачає кошти на виконання цих заходів.

Благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір на утримання та благоустрій прибудинкової території.

Чи мають право мешканці багатоповерхівок брати участь в озелененні? Так, вони мають право, зокрема, брати участь у здійсненні заходів з благоустрою населених пунктів, озелененні та утриманні в належному стані садиб, дворів, парків, площ, вулиць, кладовищ, братських могил.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, БЕРУЧИСЬ ЗА ОЗЕЛЕНЕННЯ?

Роботи можна виконувати тільки після того, як проведеться очищення території від сміттєвих та будівельних відходів.

Вирубка дерев, уже наявних на території, заборонена, якщо немає відповідного дозволу.

При підборі видів дерев для посадки не рекомендується висаджувати жіночі види шовковиці, тополі та інших дерев і кущів, що сприяють засміченню території й повітря.

Необхідне також планове проведення комплексних робіт щодо усунення та попередження появи шкідників на насадженнях.

ЩО ВВАЖАЄТЬСЯ ЕЛЕМЕНТАМИ БЛАГОУСТРОЮ?

Елементами благоустрою вважаються:
● вуличні меблі, урни, вазони;
● сполучення поверхонь (бортові камені, пандуси, сходи);
● огорожі: розрізняються за призначенням, висотою, матеріалом і навіть ступенем проникнення для погляду – захисні, декоративні, залізні, високі й низькі, прозорі й глухі;
● майданчики: дитячі, ігрові, спортивні;
● пішохідні доріжки, автомобільні проїзди;
● освітлення та освітлювальне устаткування: функціональне, архітектурне, інформаційне;
● оформлення будівель: вивіски, адресні таблички (найменування вулиць і номерів будинків), таблички із зазначенням під'їздів і квартир;
● території для парковок автотранспорту;
● побутові майданчики для збору та утилізації сміття.

ЧИ Є ЯКІСЬ ЗАБОРОНИ ДЛЯ МЕШКАНЦІВ ЩОДО ПОСАДКИ ДЕРЕВ ЧИ ВСТАНОВЛЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ БЛАГОУСТРОЮ?

Заборонено самовільно встановлювати об’єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски, а також створювати або самовільно висаджувати дерева, кущі тощо.

Заборонено складати сміття на ділянках із зеленими насадженнями, засмічувати квітники, газони, пошкоджувати дерева, чагарники – проводити будь-які дії, які порушують природну життєдіяльність рослин.

Не можна спалювати опале листя, розпалювати багаття, ходити, сидіти, лежати і їздити по газонах.

ЧИ Є ЯКІСЬ ПРАВИЛА ДЛЯ ВИСАДКИ ДЕРЕВ НА ПОДВІР’ЯХ?

Нові посадки дерев і розкопки для прокладки мереж слід проводити тільки за проєктами в установленому порядку.

Норми розташування дерев і чагарників щодо будівель: відстань від стін житлових будинків до дерев – не менше 5 метрів, до чагарників – не менше 1,5 м. Висота кущів – не вище нижнього краю вікна першого поверху.

ЗА ЧИЙ КОШТ?

Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об’єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, – за рахунок коштів їх власників або користувачів відповідно до нормативів, затверджених у встановленому порядку.

 ЯК ВСТАНОВИТИ ДЕКОРАТИВНУ СКУЛЬПТУРУ?

Так само як насадження, декоративна та ігрова скульптура, вуличні вази, вазони й амфори тощо належать до малих архітектурних форм, розміщення яких здійснюється відповідно до зазначеного Закону за рішенням власника об’єкта благоустрою з дотриманням вимог законодавства, державних стандартів, норм і правил.

Наприклад, для того щоб розмістити декоративну скульптуру на території населеного пункту, необхідно отримати відповідний дозвіл органу місцевого самоврядування, а також за необхідності – й дозвіл на порушення об’єктів благоустрою відповідно до статті 261 Закону.

ВАЖЛИВО!

Озеленення населених пунктів здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105. До того ж, у містах та інших населених пунктах ведеться облік зелених насаджень та складається їх реєстр за видовим складом та віком.

Тому перш ніж саджати дерево або кущ біля будинку, потрібно запитати думки або навіть дозволу власника сусідньої ділянки (якщо рослину планується посадити біля межі земельних ділянок), балансоутримувача будинку чи органу місцевого самоврядування.

За матеріалами офіційних сайтів органів влади та ЗМІ

Використані джерела:  123 

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-