Корупція в ОАСК: брат Вовка досі «в розпорядженні» Служби зовнішньої розвідки

Корупція в ОАСК: брат Вовка досі «в розпорядженні» Служби зовнішньої розвідки

Укрінформ
До завершення слідства затриманий Національним антикорупційним бюро працівник Служби зовнішньої розвідки Юрій Зонтов перебуватиме у розпорядженні відомства.

Як передає Укрінформ, про це повідомив під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки начальник управління кадрами СЗРУ Олександр Тарасовський.

"Як тільки стало відомо (про затримання Зонтова - ред.), він був звільнений з посади, але проходить військову службу не на посаді, а перебуває у розпорядженні до моменту завершення досудового слідства, а потім буде прийнято рішення по суті", - сказав він.

За словами Тарасовського, на момент затримання Зонтов був на лікарняному, який оформив 15 березня поточного року.

Начальник управління кадрами розповів, що Зонтова зарахували на роботу до СЗРУ 15 січня 2019 року на основі рапорту і подальшого розпорядження тодішнього голови відомства Єгора Божка.

"Зарахування — це було рішення голови відповідно до рапорту", - зазначив Тарасовський.

При цьому він зауважив, що "при зарахуванні на посаду не були враховані застереження щодо можливої причетності Зонтова до незаконної діяльності впродовж 2016-2018 років".

"Були відомі, але не були враховані", - сказав Тарасовський. Водночас він відмовився пояснити, у чому була суть цих застережень під час відкритої частини засідання комітету.

За словами начальника управління кадрами, Зонтов до свого працевлаштування у СЗРУ не мав відношення до розвідки, але раніше працював у Міністерстві оборони.

"Зонтов був призваний на службу до СЗРУ у званні майора з одночасним присвоєнням звання підполковника у зв’язку з наближенням строків служби, передбачених чинним законодавством", - розповів Тарасовський.

Також він додав, що Зонтов був фізичною особою-підприємцем, але після працевлаштування припинив займатися підприємницькою діяльністю.

Водночас він не повідомив про наявність у нього адвокатського посвідчення, а у службі у рамках надання допуску до держтаємниці не були зобов’язані перевіряти реєстр адвокатів. У своїй декларації Зонтов також не вказував прибутки від адвокатської діяльності, зазначив начальник управління кадрами.

За словами Тарасовського, за час проходження Зонтовим служби у СЗРУ відомостей про неналежне виконання ним посадових обов’язків не надходило.

Читайте також: Брата судді Вовка відправили під варту, застава — 35 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, на початку квітня поточного року детективи НАБУ повідомили, що викрили «на гарячому» двох адвокатів, які обіцяли за 100 тис. дол. та через голову ОАСК вирішити питання з одним із суддів ОАСК про позитивне рішення у справі за позовом суб'єкта господарювання.

Одним із затриманих адвокатів виявився брат голови ОАСК Павла Вовка – співробітник СЗРУ Юрій Зонтов.

ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави – 35 млн 185 тис. грн.

У СЗР заявили, що затримання їхнього співробітника у зв'язку з розслідуванням щодо корупції не пов’язане з його діяльністю на посаді в СЗРУ.

У відомстві також зазначили, що на період досудового розслідування фігурант відсторонений від виконання службових обов’язків у розвідувальному органі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-