Кремінь долучиться до контролю за дотриманням мовного закону на телеканалах

Кремінь долучиться до контролю за дотриманням мовного закону на телеканалах

Укрінформ
Затвердили Порядок взаємодії Уповноваженого із захисту державної мови з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Уповноважений із захисту державної мови у Фейсбуці.

"Документ визначає механізм взаємодії Уповноваженого з Національною радою з метою захисту державної мови як невіддільного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та Законом України «Про телебачення і радіомовлення»", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Заяви про «українську російську мову» не мають жодних перспектив — Кремінь

Відповідно до порядку, у разі надходження до Уповноваженого скарги, звернення або виявлення за результатами моніторингу порушень, які стосуються вимог до телерадіоорганізацій щодо обов’язкового (мінімального) обсягу мовлення державною мовою, Уповноважений у найкоротші строки надсилає до Нацради обґрунтоване звернення, що свідчить про наявність ознак порушень ліцензіатом вимог законодавства, та/або копію акта, який складається за результатами моніторингу виконання законодавства про державну мову.

Зазначається, що Національна рада враховує інформацію, яка міститься у зверненні Уповноваженого, при здійсненні моніторингу телерадіопрограм відповідної телерадіоорганізації та/або призначенні позапланової перевірки такого ліцензіата.

Читайте також: Кремінь заявив про чергову атаку на мовний закон

У разі виявлення Нацрадою порушення мовних квот, вона повідомляє про це Уповноваженого та надає копії відповідного рішення. Уповноважений надає висновки і рекомендації Нацраді щодо застосування української мови як державної у її діяльності.

Як зазначається, Уповноважений та Національна рада можуть утворювати робочі групи для підготовки пропозицій щодо вдосконалення законодавства у частині застосування державної мови у сфері телерадіомовлення.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також: П’ять cайтів для вивчення української об’єднали в онлайн-платформу

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-