Питання для референдуму має формулювати народ – Стефанчук

Питання для референдуму має формулювати народ – Стефанчук

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає, що питання для всеукраїнського референдуму має формулювати народ.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку перший віцеспікер висловив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"У першу чергу, закон про референдум є інструментом народовладдя. Народ сам має формулювати питання для референдуму, виходячи зі своїх потреб. У цьому ідеологія закону", – сказав Стефанчук.

Читайте також: Стефанчук вважає, що на референдумі треба вирішувати питання вступу до ЄС і НАТО

Він також вважає, що ані Президент, ані Верховна Рада, ані Кабінет Міністрів, ані Центральна виборча комісія не мають диктувати людям, які питання виносити на референдум.

Окрім цього Стефанчук наголосив, що референдум проводитиметься виключно за нормами Конституції України, а єдина інстанція, яка зможе контролювати його проведення, – Конституційний суд.

"Якщо будуть дотримані всі конституційні норми, референдуму в Україні бути", – підкреслив перший заступник Голови Верховної Ради.

Читайте також: Закон про референдум наповнить справжнім змістом п’яту статтю Конституції - Стефанчук

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 26 січня 2021 року ухвалила ініційований Президентом Закон "Про всеукраїнський референдум".

Метою Президента при ініціюванні документа було надати суспільству справжній інструмент прямої демократії, який працюватиме упродовж десятиліть та зробить державні рішення такими, що якнайбільше відповідають інтересам українців.

Читайте також: Тимошенко починає організацію п‘яти всеукраїнських референдумів

Згідно із законом, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про втрату чинності тим чи іншим законом України або окремими його положеннями.

8 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законодавчий акт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-