Верховний Суд вперше ухвалив рішення про законність переходу з Московського патріархату до ПЦУ

Верховний Суд вперше ухвалив рішення про законність переходу з Московського патріархату до ПЦУ

Укрінформ
Верховний суд уперше прийняв рішення про законність виходу релігійної громади з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та входження до Православної церкви України (ПЦУ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ПЦУ в Фейсбуці.

"6 квітня 2021 року відбулося судове засідання Великої Палати Верховного Суду з розгляду справи № 910/10011/19 щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці, Хмельницької області свого підпорядкування – виходу з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (яка іменує себе УПЦ) та входження до Православної церкви України. За результатом засідання було ухвалене рішення про законність такої зміни підпорядкування", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Попри карантин: УПЦ МП вивела на вулиці тисячі людей

Зазначається, що таким чином найвищою судовою інстанцією України вперше, з початку активного процесу переходів релігійних громад України з РПЦ в Україні до ПЦУ, прийнято рішення, яким підтверджено можливість та законність таких переходів і відхилено заперечення РПЦ в Україні проти цього.

Як повідомляють у ПЦУ, 23 лютого 2019 року релігійна громада с. Сутківці, Хмельницької області, у зв’язку з утворенням автокефальної ПЦУ, провела загальні збори, на яких прийняла рішення перейти з РПЦ в Україні до ПЦУ. Але не бажаючи переходити до ПЦУ з усією релігійною громадою та, фактично, діючи проти волі самої релігійної громади, її настоятель звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати цей перехід незаконним.

Читайте також: У ПЦУ сказали, чи можна сповідатися онлайн

"Протягом досить тривалого часу цей позов розглядався у Господарському суді міста Києва, за результатом чого у лютому 2020 року було ухвалене рішення на користь настоятеля релігійної громади РПЦ в Україні. В подальшому, це рішення було залишене без змін і судом апеляційної інстанції", - пишуть у ПЦУ.

І лише 6 квітня ц.р. Велика Палата Верховного Суду підтвердила законність рішення релігійної громади с. Сутківці, Хмельницької області, про перехід з Російської Православної Церкви в Україні до Православної Церкви України.

Читайте також: Хресна хода на три тисячі людей: у Запоріжжі можуть притягнути УПЦ до відповідальності

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року у Софії Київській пройшов Об'єднавчий церковний собор. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-